Veiligheidsdiensten bij de plek waar de twee vrouwen werden teruggevonden. Hoge Atlas, Marokko.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Twee vermoorde Scandinavische vrouwen "hoogstwaarschijnlijk" slachtoffer van terreuraanslag in Marokko

De twee Scandinavische vrouwen die maandag in het Atlasgebergte in Marokko dood zijn aangetroffen, zijn hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een terreuraanslag. Dat zeggen de Marokkaanse veiligheidsautoriteiten. Volgens het parket hebben vier mannen die van betrokkenheid bij de moorden worden verdacht, banden met een terreurgroep. 

Eén van de verdachten werd dinsdag opgepakt in Marrakech, in Marokko. Hij is lid van een terreurgroep, aldus de Marokkaanse autoriteiten, die niet zeiden dewelke. Vandaag zijn ook de drie andere verdachten in Marrakech opgepakt.

De lichamen van de vrouwen van 24 en 28 jaar uit Noorwegen en Denemarken werden maandag aangetroffen op tien kilometer van Imlil, een klein dorpje in de Hoge Atlas, aan de voet van de 4.167 meter hoge berg Toubkal. Volgens de Marokkaanse autoriteiten hadden de twee "sporen van geweld door messen" aan hun hals.

Video op sociale media

"Wij kennen de omstandigheden niet. Maar veel wijst erop dat de brutale moord een terreurdaad was", zei de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. "En er is ook een video op sociale media", aldus de bewindsman die eraan toevoegde dat nog niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Volgens de Deense inlichtingendiensten (PET) toont een extreem gewelddadige video de moord op een van de twee vrouwen. Een van de moordenaars spreekt in die video herhaaldelijk de woorden "vijanden van Allah" uit.

Ook de Noorse premier Erna Solberg spreekt van "een brutale en zinloze aanval die wij veroordelen". De politie van haar land werkt ook nauw samen met de Marokkaanse autoriteiten.

Een forensisch team bestudeert de plaats van de moord. Nabij het dorpje Imlil in de Hoge Atlas, Marokko.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen