De kerstvakantie gaat van start: hier kunt u vandaag en dit weekend hinder verwachten

Bij het begin van de kerstvakantie waarschuwt automobilistenvereniging VAB voor heel wat drukte op de wegen: de avondspits zal vroeg op gang komen en in het weekend worden ook files verwacht richting de skigebieden.

Vandaag begint de kerstvakantie. Heel wat Belgen trekken naar het buitenland voor de zon, sneeuw of een stedentrip. VAB verwacht dat in ons land de avondspits veel vroeger op gang zal komen, al rond 14 uur. De automobilistenvereniging verwacht ook zaterdag files richting de skigebieden.

Ook in Duitsland belooft het vandaag een drukke dag te worden op de wegen richting Zuiden en de skigebieden. Terugkerende vakantiegangers moeten ook nog steeds rekening houden met grenscontroles tussen Oostenrijk en Duitsland bij op de A1 Wenen - Salzburg bij Walserberg (Salzburg) en op de A12 Innsbruck – Kufstein bij Kiefersfelden. Vertragingen kunnen er oplopen tot één uur.

Wie dit weekend op wintersport vertrekt, moet ook rekening houden met moeilijke rijomstandigheden richting skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk, daar worden er winterse weersomstandigheden voorspeld. Het drukke verkeer zal zich voornamelijk situeren op de smalle toegangswegen richting de skigebieden. In Frankrijk kunnen reizigers onderweg mogelijk op acties van gele hesjes stuiten. Zo werden afgelopen weekend nog enkele belangrijke snelwegen geblokkeerd door actievoerders.

1 op de 3 privéwagens had eind november de winterbanden nog niet opgelegd

De afgelopen weken viel er een hoop sneeuw in de skigebieden. Het blijft ook koud. Bovendien wordt de komende dagen ook nog nieuwe sneeuwval voorspeld. Winterbanden, maar ook sneeuwkettingen kunnen nuttig zijn.

Uit een online enquête van VAB bij 2.005 automobilisten eind november , blijkt dat 1 op de 3 privébezitters van winterbanden de banden nog niet had gewisseld. Vooral door de warme maanden oktober en november, hebben vele automobilisten de bandenwissel uitgesteld. Wie naar het buitenland trekt, checkt best eens de regels rond winterbanden.  In een aantal van onze buurlanden zijn ze namelijk verplicht.

  • Luxemburg: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden
  • Frankrijk: Op sommige wegen kunnen winterbanden verplicht zijn. Dat wordt aangegeven met een verkeersbord. 
  • Duitsland: Hier moet je auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Er is geen vaste periode bepaald voor de verplichting om met winterbanden te rijden.
  • Italië: Enkel verplicht bij verkeersbord, verplicht in o.a. de Aostavallei van 15/11 tot 15/04
  • Oostenrijk: Winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 15 april. Het is toegestaan sneeuwkettingen op de aandrijfwielen te gebruiken en ook winterbanden met sneeuwkettingen zijn toegestaan.
  • Zwitserland: Er is geen algemene wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden in Zwitserland, maar het is wel sterk aanbevolen.

Meest gelezen