Videospeler inladen...

Akkoord tussen N-VA, SP.A en Open VLD in Antwerpen: "Oude vijanden worden nieuwe bondgenoten"

Drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is het akkoord over een nieuwe coalitie in Antwerpen rond. De N-VA gaat in zee met Open VLD en de ooit door burgemeester Bart De Wever vermaledijde SP.A. Maar het kan verkeren: oude vijanden worden nieuwe bondgenoten, zegt Marc Van de Looverbosch in "Terzake".

Over de inhoud van het bestuursakkoord is nog niets geweten, maar gezien het verschil in programma van N-VA en SP.A, zal het niet gemakkelijk geweest zijn, zegt Van de Looverbosch. Hij noemt daarbij het sociale beleid dat door de SP.A rechts en hard werd genoemd en het vraagstuk van de mobiliteit in de stad.

"Maar de twee partijen waren tot elkaar veroordeeld om het samen te doen", zegt Van de Looverbosch. "Vanuit de rekenkunde van de N-VA was een nieuwe Zweedse coalitie met een zetel op overschot wat te krap, bovendien met een tikkeltje lastige partner CD&V. De vraag voor SP.A was - na het zware verlies - hoe relevant de partij nog kan zijn. Niet opnieuw zes jaar droogtrainen in de oppositie, maar liever mee in het bad."

"SP.A was zes jaar geleden de erfvijand van de N-VA, maar de kunst in de politiek bestaat erin om die oude vijandschappen op een zeker ogenblik achter je te laten en vooruit te kijken naar wat er wel kan gebeuren", stelt Van de Looverbosch. "Dat heeft De Wever op die verkiezingsavond verrassend gedaan:  Als we de stad willen besturen na een harde en smerige campagne dan moeten we uit de loopgraven komen, zei hij."

N-VA en SP.A hebben in het verleden ook al samengewerkt

Er zijn trouwens precedenten voor de samenwerking tussen N-VA en SP.A "We mogen niet vergeten dat er onder het socialistische bewind van Patrick Janssens, Bart De Wever mee in de meerderheid zat, toen nog in het kartel met CD&V. In die zes jaar hebben we nauwelijks kritiek van hem gehoord, die is er pas achteraf gekomen", zegt Van de Looverbosch.

"Ook in de Vlaamse regering hebben N-VA en SP.A in 2009 elkaar bijzonder goed gevonden. Ze hebben toen samen de liberalen eruit geduwd. Als de tijd zijn gang kan gaan, dan kan er plotseling van alles en worden oude vijanden nieuwe bondgenoten. Anders werkt het niet", besluit Van de Looverbosch.

Bekijk hieronder de hele analyse van Van de Looverbosch:

Videospeler inladen...

Meest gelezen