Videospeler inladen...

U kan gerust zijn bij een envelopje als nieuwjaarscadeau: er was nog nooit zo weinig vals geld

Er zijn nog amper valse biljetten in omloop, slechts 35 biljetten op 1 miljoen is namaak. Tijdens de eindejaarsperiode en de start van de koopjes doen we traditioneel meer betalingen, ook cash, maar de Nationale Bank ziet tijdens de feestdagen geen stijging van valse biljetten.

De eindejaarsperiode en de daarop volgende solden zorgen traditioneel voor een piek in het aantal elektronische betalingen. Maar ook het gebruik van cash geld stijgt in die periode. "We kopen meer in de supermarkt, er zijn de cadeautjes voor kerst en nieuwjaar en dan volgen nog de koopjes. Mensen hebben in die periodes meer contant geld op zak en geven dat ook uit" vertelt Marc Vanvooren, hoofdkassier bij de Nationale Bank van België.

Er waren nog nooit zo weinig valse biljetten, amper 35 per miljoen biljetten is nagemaakt.

Yves Timmermans, strategisch adviseur bij de Nationale Bank

Als we meer cash op zak hebben, heb je dan meer kans op een vals biljet? "Er waren nog nooit zo weinig valse biljetten" vertelt Vanvooren. Amper 35 biljetten op 1 miljoen zijn namaak. We schatten dat er in het volledige land zo'n 30.000 valse biljetten circuleren. Maar we zien niet specifiek een piek tijdens bepaalde periodes. Dat aantal blijft doorheen het jaar stabiel."

"Mensen kijken niet naar de biljetten die ze krijgen"

Maar hoe kan je een vals biljet herkennen? "We merken dat veel mensen hun biljetten niet controleren" vertelt expert *Frank. "Ze krijgen ergens een briefje terug, en het wordt snelsnel in een zak of portefeuille gepropt. We hebben hier mappen vol vervalsingen staan."

"Voelen, kijken en kantelen. Werk met de zintuigen."

*Martine, experte namaakgeld bij de Nationale Bank

Nochtans zijn er eenvoudige technieken om een vals biljet van een echt te onderscheiden. "Door te voelen, te kijken en te kantelen. Echt met de zintuigen werken" vertelt *Martine, experte bij de Nationale Bank. "Het papier mag niet aanvoelen als gewoon papier, het moet wat knisperen. Als je het biljet tegen het licht houdt, moet je ook een watermerk zien. En tenslotte: als je het biljet kantelt moet er een lichteffect te zien zijn op het cijfer van het biljet. Als je dat niet ziet, heb je een vals biljet vast."

"Biljetten met Monopoly opgedrukt"

"Vervalsingen kunnen subtiel zijn, maar soms is het echt wel duidelijk" vertelt *Frank. Biljetten met verwijzingen naar het gezelschapspel Monopoly of met Chinese tekens opgedrukt, bij de Nationale Bank kijken ze er niet meer van op."In Azië is het de gewoonte om geld te verbranden voor Boeddha. Daarvoor kopen mensen namaakgeld. Maar soms nemen toeristen die valse euro's mee naar Europa en proberen ze hier uit te geven."

"Jaarlijkse controleren we 600 miljoen biljetten"

"Contant geld is nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel" verduidelijkt Vanvooren. Volgens de Europese Centrale Bank gebeurt 63% van alle betalingen met contant geld. "Maar dat zal in de toekomst wel dalen omdat we meer elektronisch gaan betalen."

"Maar de Nationale Bank blijft wel intensief controleren. Jaarlijks checken we zo'n 600 miljoen biljetten met onze machines. En we vernieuwen ook regelmatig de biljetten. Zo zijn stellen we in mei 2 vernieuwde biljetten voor, eentje voor 100 en nog een voor 200 euro. Die vernieuwde biljetten hebben nieuwe en andere veiligheidsmerken. Zo wordt het steeds moeilijker om geld na te maken" besluit Vanvooren.

*Frank en Martine zijn fictieve namen. Op vraag van de Nationale Bank blijven hun medewerkers anoniem.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen