polle

Peter Van de Veire is de nieuwe "Slimste mens ter wereld": "Ik heb gebruld als een pasgeboren baby"

Peter Van de Veire is de eindwinnaar van "De slimste mens ter wereld" op Vier. In de laatste aflevering liet hij Julie Colpaert en Michèle Cuvelier achter zich. "Ik had nooit gedacht dat ik dit spel kon winnen", vertelt hij aan VRT NWS.

Twee juiste trefwoorden over Hendrik VIII, koning van Engeland in de 16e eeuw: daarmee heeft Peter Van de Veire zich vanavond tot eindwinnaar van "De slimste mens ter wereld" gekroond aan het einde van de laatste aflevering van dit seizoen van de quiz met Erik Van Looy op Vier. 

In die aflevering nam de MNM-dj het op tegen journalist Julie Colpaert van VTM en presentator Michèle Cuvelier van Studio Brussel. Na de openingsronde "3-6-9" lag Colpaert nog aan de leiding, maar vanaf de "Puzzelronde" nam Van de Veire die plek van haar over om die nooit meer los te laten. Stelselmatig wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot een knappe eindscore van 483 seconden. Colpaert klokte af op 294 seconden, Cuvelier op 265. 

Van de Veire en Colpaert mochten hierna het finalespel spelen. Daarin wist het gezicht van VTM haar achterstand op dat van de VRT aardig goed te maken, maar enkele black-outs gooiden roet in het eten. Bij de voorlaatste vraag liet Van de Veire zijn seconden tactisch onder die van Colpaert zakken om het bij de laatste vraag af te maken.

(Bekijk hieronder het finalespel tussen Van de Veire en Colpaert (beeld: Vier))

Spelletje per spelletje

"Ik had nooit gedacht dat ik "De slimste mens ter wereld" kon winnen", zegt Van de Veire aan VRT NWS. "Ik heb telkens spelletje per spelletje gespeeld en dat lukte. De ontlading na het laatste spel was enorm. Ik heb gebruld als een pasgeboren baby. Het deed heel veel deugd."

"Ik had in de voorlaatste aflevering een beetje zitten sukkelen. Daardoor wist ik dat ik in de laatste alfevering meteen veel punten moest pakken. In het begin heb ik dus een soort extreme spurt getrokken tot ik merkte dat ik ver voorop lag. Het gaf me een gerust gevoel."

Je weet dat alles mogelijk is in het finalespel

Peter Van de Veire

"Je weet dat alles mogelijk is in het finalespel. Zelfs al heeft iemand 6.000 seconden voorsprong, dan nog kan die worden weggespeeld. Dat besef was belangrijk om rustig en gefocust te blijven. 

Van de Veire schrijft zich met zijn overwinning in een (intussen) lange lijst eindwinnaars van "De slimste mens ter wereld" in. "Het is een heel bijzonder gevoel", zegt hij. "Ik mag nu na een extreem intelligente mens als Xavier Taveirne komen en na Tom Waes, de man die de wereld in 2 kan plooien. Dat geeft een fijn en eervol gevoel."

"Ik ben vooral blij dat ik tegen twee enorm sterke mensen mocht spelen, Julie en Michèle. Hoe blij ik ook ben dat ik heb gewonnen, ik ben ook blij dat ik er van af ben. "De slimste mens ter wereld" gaf zó'n druk, het zuigt je werkelijk compleet leeg. Dankjewel Erik Van Looy om mijn leven met minstens drie jaar te verkorten."

Kijk, ik heb toch iets deftigs gedaan met mijn leven

Peter Van de Veire

Net zoals de eindwinnaars vóór hem, heeft Van de Veire van de jury een oorkonde gekregen. "Ik heb een kast waarin ik alle mooie prijzen en zwemdiploma's leg. Ik ga die daar bij leggen, die ligt daar in goed gezelschap. Om de zoveel tijd ga ik die kast opendoen en zeggen: "Kijk, ik heb toch iets deftigs gedaan met mijn leven"."

(lees verder onder de video en foto)

Videospeler inladen...
polle

Vorige eindwinnaars van "De slimste mens":

 • Alain Grootaers (2003)
 • Stany Crets (2004)
 • Bert Kruismans (2004)
 • Wouter Deprez (2005)
 • Steven Van Herreweghe (2006-2007)
 • Annelies Rutten (2007)
 • Freek Braeckman (2008-2009)
 • Linda De Win (2009-2010)
 • Bert Kruismans ("De allerslimste mens ter wereld",  2010-2011)
 • Tomas Van Den Spiegel (2012)
 • Gilles De Coster (2013)
 • Adil El Arbi (2014)
 • Tom Waes (2015)
 • Gilles Van Bouwel (2016)
 • Xavier Taveirne (2017)

Volg VRT NWS ook via Instagram

Meest gelezen