Videospeler inladen...

Winter- of zomertijd: hoe zou het verschil er uitzien op de kortste dag van het jaar?

Stel dat we op de kortste dag van het jaar nog in de zomertijd zaten, wat zou dan het gevolg zijn? Simpel: de zon zou een uur later opkomen en 's avonds zou het een uurtje langer licht zijn. Moeilijk in te beelden hoe zo'n dag er zou uitzien? Kijk dan gewoon naar de video hierboven.

U weet het ondertussen: de Europese Commissie wil de jaarlijkse omschakeling van winter- naar zomertijd en weer omgekeerd afschaffen. De lidstaten krijgen wel zelf de keuze of ze voor een permanente winter- of zomertijd gaan. Maar daarover bestaat heel wat discussie.

Veel mensen zijn geneigd om zomertijd te kiezen, voor het uurtje langer licht 's avonds en voor het zomerse gevoel dat bij het woord hoort. Biologen en slaapexperts daarentegen gaan voluit voor de wintertijd, omdat net dat uurtje vroeger licht 's ochtends belangrijk is om 's avonds goed te slapen. De wintertijd is de normale of standaardtijd, gebaseerd op de stand van de zon.

Stel dat ons land eind oktober niet was overgeschakeld op de wintertijd, dan kwam de zon op 21 december pas op om 9.42 uur. 's Avonds zou het een uur langer licht zijn en zou de zon ondergaan om 17.39 uur. 

Benieuwd om te zien hoe zo'n dag er dan precies uitziet? Kijk naar onderstaande video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen