Videospeler inladen...

Zo stellen de muzikanten van Vranckx' #ImagineMosul het één jaar later

Voor de muzikanten van Mosul was 2018 het jaar van de hergeboorte. Ze toerden door Vlaanderen en startten hun muziekschool opnieuw op, met dank aan de schenkers uit Vlaanderen. Rudi Vranckx zocht hen op voor een documentaire die vanavond uitgezonden wordt op Canvas.

“Dit is een reactie tegen extremisme en blind geweld", blikt Rudi Vranckx terug op zijn project #ImagineMosul. "Zonder angst of boosheid. Hoe muziek en schoonheid de wereld en onszelf een heel klein beetje kunnen veranderen. Na dertig jaar oorlogsverslaggeving voelde ik zelf de behoefte om iets positiefs te doen. Het is het een van de fijnste maar ook aangrijpendste projecten die ik ooit gedaan heb.”

De documentaire "From Mosul with love", die vanavond om 20.05 uitgezonden wordt op Canvas, stelt een jaar later een stand van zaken op. Hoe hebben de muzikanten 2018 beleefd? Wat onthouden ze van hun Imagine Tour door Vlaanderen? En hoe stelt hun stad het op dit moment?

In mei landden de vijf muzikanten uit Mosul op Zaventem. Een land waar geen oorlog is, het voelde bijna onwennig. “Dit is de vrijheid. Proef ervan, je zal het fijn vinden”, raadde leraar Nabeel aan. Hij was al vaker in het buitenland geweest. Maar de anderen, allemaal rond de dertig, hadden nooit iets anders dan oorlog gekend. “De eerste nacht hier heb ik zo vredig geslapen. Ik wist dat er niets zou gebeuren, dat alles veilig was,” zei Hakam.

De volgende dagen zou hun muzikale tour de Iraakse muzikanten van Bozar tot Flagey brengen, en van Antwerpen tot in Lier. Daar zagen ze tijdens het LIERische Kunstenfestival meisjes zingen en dansen. “Het was de eerste keer dat ik zoiets zag. Mijn mond viel open, ik was in shock,” herinnert violist Mouhamad zich. “In Mosul zie je de meisjes niet zingen, er zijn zelfs geen zalen om op te treden.” Maar daar komt nu gelukkig verandering in, vertellen ze Vranckx in oktober.

Mouhamad ontmoet Sabine, de vrouw die hem zijn nieuwe viool schonk.

Toen Mouhamad Sabine ontmoette, de vrouw die hem de viool van haar vader schonk, schoten woorden hem te kort. Maar toen haalde hij zijn viool boven. En ook hier zei de taal van de muziek veel meer dan woorden. Een bijzonder warme en emotionele ontmoeting.

In oktober keerde Rudi terug naar Mosul. Met de school gaat het goed. Er wordt weer les gegeven. En in de stad komt het culturele leven langzaam weer op gang. In het Book Forum wordt thee gedronken. “Er wordt hier ook muziek gespeeld en poëzie voorgedragen,” vertelt oedspeler Khalid. Maar de verrassing van zijn leven krijgt Rudi wanneer gitarist Saif Mia van Gorki brengt. Van A tot Z in het Nederlands gezongen. (Lees verder onder de beelden.)

Videospeler inladen...

"From Mosul with love", vanavond om 20.05 in Vranckx op Canvas. Nadien kan je de documentaire online bekijken op VRT NU.

Videospeler inladen...

Meest gelezen