Concertphotographers.be

2018 was het jaar van Niels Destadsbader en Dua Lipa

2018 was op muzikaal vlak het jaar van Dua Lipa en Niels Destadsbader. Dat blijkt uit de cijfers van Ultratop.  "Dertig" van Niels Destadsbader is in Vlaanderen het best verkochte album van dit jaar. Dua Lipa staat bovenaan de singleslijst met "One kiss" en is de enige artiest met 5 songs in de top 100.

Wat singles betreft, was 2018 het jaar van Dua Lipa. De Brits-Kosovaarse artieste staat bovenaan de singleslijst met "One kiss" (een samenwerking met Calvin Harris). Dat nummer is ook de grootste hit van het jaar, want het stond 13 weken op nummer 1 in de Ultratop. Volgens Ultratop stond er nooit eerder een lied met een vrouwenstem zo lang op 1. 

Daar bovenop is Dua Lipa de enige artiest die met 5 nummmers in de top 100 staat. Naast "One kiss" zijn dat:  "IDGAF", "New rules", "Homesick" en "Electricity". Tijdens de voorbije zomer stond de zangers nog snipverkouden op Pukkelpop, maar zelfs toen was het duidelijk dat ze de popsensatie van dit jaar is.  En ook op Tomorrowland verraste ze het publiek. 

"One kiss" werd ook nog eens de grootste dancehit van dit jaar. In die lijst stond het nummer 19 weken op 1. 

MNM zendt op woensdag 26 december van 10 tot 18 uur de top 100 integraal uit in het "Ultratop 50 jaaroverzicht". 

(lees verder onder de video)

Niels Destadsbader stoot Ed Sheeran van troon in albumlijst

In de albumlijst staan dezelfde namen in de top 3 als vorig jaar, maar in een andere volgorde. Niels Destadsbader stoot daar met zijn tweede album "Dertig" Ed Sheeran van de troon. 

Het album stond 10 weken op nummer 1. Ed Sheeran stond met "÷ [Divide]" op 1 in 2017 en ook in 2018 verkocht het album nog genoeg om op de tweede plek te stranden. De top 3 wordt afgesloten door de compilatie van het VTM-programma "Liefde voor muziek" van 2018.

Het succesjaar van Niels Destadsbader wordt op 7 februari hoogst waarschijnlijk feestelijk afgesloten tijdens de MIA's.

Hij is immers genomineerd voor 7 muziekprijzen, iets waar hij aan VRT NWS al over zei: "7 is er los over, maar ik ga er graag over, dus ik vind het allemaal heel plezant." Eén van die nominaties is trouwens in de categorie beste album, een categorie waarin de prijs voor het eerst wordt uitgereikt door het publiek en niet door de sector. 

Top 10 albumlijst Vlaanderen

 1. "Dertig" - Niels Destadsbader
 2.  "÷ [Divide]" - Ed Sheeran
 3. "Liefde voor muziek 2018" - Diverse artiesten
 4. "Night prayer" - Jasper Steverlinck
 5. "Brood voor morgenvroeg" - Bart Peeters
 6. "Soul classics in symphony" - Helmut Lotti
 7. "Levenslied" - Frans Bauer
 8. "Dua Lipa" - Dua Lipa
 9. "The greatest showman" - original soundtrack
 10. "Tranquillity base hotel & casino" - Arctic Monkeys

"Zoutelande" moet enkel Dua Lipa laten voorgaan

"One kiss" van Dua Lipa staat op 1 in de singleslijst en wordt meteen gevolgd door "Zoutelande" van Bløf en Geike Arnaert. Dat nummer stond 37 weken in de Ultratop en lijkt ook de gedoodverfde winnaar in de categorie hit van het jaar bij de MIA's. "Zoutelande " was wel de grootste Vlaamse Nederlandstalige hit. In de Vlaamse top 50 stond het nummer 21 weken op 1, een nieuw record na "Horizon" van Tourist. 

"Ellie" van Regi feat. Jake Reese staat op 3 in de jaarlijst van singles. Het is voor Regi voorlopig zijn grootste hit en de zevende nummer 1 die hij mee geschreven en geproducet heeft. 

(lees verder onder de video)

Top 10 singleslijst Vlaanderen

 1. "One kiss" - Dua Lipa & Calvin Harris
 2. "Zoutelande" - Bløf & Geike Arnaert
 3. "Ellie" - Regi feat. Jake Reese
 4. "Crazy" - Lost Frequencies & Zonderling
 5. "Leave a light on" - Tom Walker
 6. "Perfect"- Ed Sheeran, Beyoncé, Andrea Bocelli
 7. "Friends" - Marshmello & Anne-Marie
 8. "Shotgun" - George Ezra
 9. "These days" - Rudimental feat. Jess Glynne & Macklemore & Dan Caplen
 10. "IDGAF" - Dua Lipa

"Africa" van Toto duikt opnieuw op

Wat ook opvalt is de eerste plaats van "Africa" van Toto in de "back catalogue chart", die de populairste nummers van minstens twee jaar oud oplijst.

Dankzij een fel gemediatiseerde campagne om het nummer in "De tijdloze" van Studio Brussel te krijgen, piekte het aantal downloads en streams, waardoor de song uit 1982 jongere hits als Bazarts "Goud" en "Happy" van Pharrell Williams achter zich laat. 

De Ultratoplijsten worden al drie jaar samengesteld uit een combinatie van digitale downloads, streaming­cijfers en radio-airplay. 

Meest gelezen