Videospeler inladen...

50 jaar Earthrise: de foto die ons anders naar onze planeet deed kijken

Vandaag, 24 december, is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse astronaut William Anders een beroemde kleurenfoto van onze aarde maakte, gezien vanuit de ruimte. De foto, Earthrise genoemd, werd gemaakt tijdens de eerste bemande missie naar de maan. 

De eerste bemande missie naar de maan heette Apollo 8. Gewezen VRT- journalist en ruimtevaartkenner Herman Henderickx heeft ze 50 jaar geleden als stagiair gevolgd in de studio’s van de toenmalige BRT.

Prestigestrijd

“Apollo 8 is gelanceerd in het kader van een prestigestrijd met de toenmalige Sovjet-Unie”, zegt hij. “Oorspronkelijk zou Apollo 8 een testvlucht worden om een latere maanlanding voor te bereiden. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden vernomen dat de Russen plannen hadden om een kosmonaut naar de maan te sturen."

(lees voort onder de foto)

De Saturnus V-raket waarmee de Apollo 8-missie op 21 december 1968 gelanceerd werd.
NASA

"De Russen wilden hun kosmonaut als eerste mens een baan rond de maan laten maken. Toen de Amerikaanse regering dat vernam, besloot ze om de Russen voor te zijn. In plaats van gewoon naar de maan te vliegen, zonder te landen, zou Apollo 8 rond de maan vliegen met 3 astronauten aan boord.”

2 primeurs

Apollo 8 werd dus de eerste bemande vlucht naar de maan. De 3 astronauten zijn de eerste mensen die de achterkant van de maan zagen, en ze beleefden ook nog een andere primeur. Toen hun ruimtetuig van achter de maan tevoorschijn kwam, konden ze achter de maan de aarde zien opkomen. Van dat moment, earthrise (het opkomen van de aarde), heeft astronaut William Anders op 24 december 1968 een foto gemaakt.  

(lees voort onder de foto)

William Anders, de man die de bewuste Earthrise-foto nam

Kerstgeschenk

Het publiek op aarde kon de foto van Anders al de dag zelf bewonderen. Want op kerstavond hadden de 3 astronauten via een televisiesignaal contact met de aarde. Tijdens dat moment toonden ze het publiek op aarde foto’s van de maan, en de bewuste Earthrise-foto. De foto was hun kerstgeschenk voor de mensheid.  

Hoe de Earthrise-foto tot stand is gekomen, ziet u hieronder in een fragment uit de documentaire "Apollo 8: the Mission that changed the World". De integrale documentaire is te zien op Canvas, op zondag 6 januari om 22 uur. (Klik op de afbeelding om het fragment te starten) 

Videospeler inladen...

Annex: weetjes over de Apollo 8-missie

  • Gelanceerd op 21 december 1968
  • Bemanningsleden: Frank Borman, James Lovell en William Anders
  • Eerste keer dat mensen de aantrekkingskracht van de aarde overwonnen. Hun raket Saturnus V had daarvoor een ontsnappingssnelheid nodig van 11 km per seconde of 40.000 kilometer per uur.
  • Eerste keer dat mensen in een baan om een ander hemellichaam dan de aarde kwamen (de maan).
  • Eerste keer dat mensen met een snelheid van 11 kilometer per seconde terugkeerden in de dampkring van de aarde. 
  • Op aarde geland op 27 december 1968

Meest gelezen