Videospeler inladen...

Annick De Ridder (N-VA): "Dichter bij elkaar gegroeid en vertrouwen overbrengen naar achterban"

Volgens Annick De Ridder (N-VA) zijn de onderhandelaars van het Antwerpse bestuursakkoord tijdens de onderhandelingen wel degelijk dichter naar elkaar gegroeid en is het vertrouwen tussen N-VA, SP.A en Open VLD inderdaad gegroeid. Ze hoopt dat de onderhandelaars erin slagen dat vertrouwen over te brengen naar hun partijleden, want het zijn zij die het finale fiat moeten geven. Vooral bij de SP.A lijkt dat niet evident.

Zes jaar geleden kegelden Bart De Wever en zijn N-VA buiten het Schoon Verdiep. De "sossen" golden jarenlang als de oorzaak van zowat alles wat in de Scheldestad verkeerd was gelopen. En zie, na 14 oktober heeft De Wever Kris Peeters en zijn CD&V ingeruild voor diezelfde SP.A. Hoe kan zoiets?

De dag van de verkiezingen draai je die bladzijde om

Annick De Ridder (N-VA)

"Dit is de essentie van de democratie", verklaart Annick De Ridder (N-VA) in "Terzake". "Na de verkiezingen aan tafel gaan zitten en een stevig bestuursakkoord schrijven." Ze geeft wel toe "dat het niet evident was". "De SP.A heeft de moed gehad om met ons aan tafel te gaan zitten."

Uitgerekend Annick De Ridder (N-VA) liet zich in het verleden wel eens opmerken door vlijmscherpe uithalen tegen politieke opponenten. "De kern van democratie is dat je eerst de campagne hebt, die stevig wordt gevoerd. Dat geef ik toe", rechtvaardigt ze zich. "De dag van de verkiezingen draai je die bladzijde om. Dan is het je taak als politicus om aan de slag te gaan met de kaarten die de kiezer legt. Dan stap ja natuurlijk de onderhandelingskamer binnen waar dat vertrouwen ook moet groeien."

Ik heb het hart op de tong en in de twittervingers

Annick De Ridder (N-VA)

Betekent dit dat de vlijmscherpe Annick De Ridder nu van het verleden is? "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt. Nogmaals: ik heb het hart op de tong en in de twittervingers. Ik probeer daar wel op te letten, moet ik zeggen. Men evolueert daarin en is niet meer dezelfde als een aantal jaren geleden."

De Ridder is momenteel ook Vlaams Parlementslid. Zoals bekend zijn er eind mei federale, regionale en Europese verkiezingen. "Wij houden een firewall. We zijn bezig met Antwerpen. Het Brusselse verhaal is een ander verhaal", zegt ze. Toch betekent dat niet dat we nu een alleen een "brave" Annick De Ridder zullen krijgen. "Ik zal nadrukkelijk onze visie blijven verdedigen." Of de spreidstand tussen degelijk besturen en hard campagne voeren houdbaar is, zal allicht blijken in de nabije toekomst.

Meest gelezen