"Antwerpse bestuursakkoord lijkt op Zweedse schotel met een rood sausje overgoten"

Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn N-VA, SP.A en Open VLD het in Antwerpen eens geraakt over een bestuursakkoord. Nu is het aan de leden van de verschillende partijen om hun "thumbs up" te geven. Daarvoor moeten we wachten tot morgen, maar in afwachting daarvan heeft Marc Van de Looverbosch het akkoord onder de loep genomen. 

"Bart De Wever werpt zich eigenlijk op als de groter verzoener van wat een onmogelijke coalitie leek vóór de verkiezingen", zegt Van de Looverbosch in "De wereld vandaag" op Radio 1. Het resultaat van dit alles: een lijvig bestuursakkoord met maar liefst 599 verschillende punten.

Het is niet de coalitie waarvan Bart De Wever aanvankelijk droomde

Marc Van de Looverbosch

"Het lijkt eerder op een Zweedse schotel met een rood sausje overgoten", concludeert Van de Looverbosch. "Het is niet de coalitie waarvan Bart De Wever aanvankelijk droomde." De rekening was snel gemaakt. Een voortzetting van de Zweedse coalitie zou een wel erg krappe meerderheid van één zetel hebben betekend. "De socialisten hebben ten minste zes zetels en dan staan ze sterker."

"Omgekeerd  betekende niet meedoen voor de SP.A nog eens zes jaar oppositie, naast Groen en PVDA." Volgens Van de Looverbosch is zo'n keuze verre van evident. "Hoe relevant kan je dan nog zijn?" 

De zogenoemde Bourgondische coalitie, dan maar. De vorige Zweedse coalitie was centrumrechts. Hoe moeten we deze coalitie dan omschrijven? "Ik zal er geen epitheton op kleven buiten Bourgondisch", aldus Bart De Wever.

Wie krijgt wat?

Centrum, rechts of links? De toekomstige Antwerpse bestuurders geven hierover geen uitsluitsel. Misschien kan nagaan wie wat uit de brand heeft gesleept meer duidelijkheid brengen. 

Voor de SP.A ziet Van de Looverbosch een aantal pluspunten in het akkoord. Er komen 5.000 sociale woningen extra (minder dan wat in het SP.A-programma was beloofd), er komen praktijktests, er komen 10.000 extra plaatsen in de scholen en in de wijken komen er meer politieagenten (op de fiets, te voet of in de combi).

De N-VA heeft ook wat trofeeën binnengehaald. Er komt een jeugdinstelling voor jongeren die herhaaldelijk in de fout zijn gegaan, er komen meer camera's, zware verkeersovertreders zullen ook door ambtenaren kunnen worden aangepakt, het hoofddoekenverbod en het fraudeonderzoek bij OCMW-steuntrekkers blijven. 

Open VLD krijgt de stadsmariniers die ze had gevraagd. "Het gaat om mensen die de veiligheid mee bewaken, aangestuurd door de burgemeester", aldus Van de Looverbosch.

Er zal nog wat werk nodig zijn

Marc Van de Looverbosch

"Tot slot vind je allerlei dingen erin, zoals een autoluwe binnenstad, dieselvrij tegen 2030 en een groene taxshift. Maar dat moet allemaal nog worden onderzocht, nagegaan, bestudeerd. Er zal dus nog wat werk nodig zijn."

Zweterige handjes

Vandaag is er het ontwerpakkoord, morgen is het laatste woord aan de partijleden. "Daar staat toch nog heel wat zweet in een paar handjes", denkt Van de Looverbosch. Op de partijcongressen morgen zullen de partijleden het bestuursakkoord ongetwijfeld toetsen aan het eigen partijprogramma.

We nemen aan dat er een hartig woordje zal gepraat worden op dat ledencongres van de SP.A

Marc Van de Looverbosch

Bij N-VA en Open VLD worden niet echt problemen verwacht, maar bij de SP.A kan het lastig worden. "We nemen aan dat er een hartig woordje gepraat zal worden op dat ledencongres van de SP.A", voorspelt Van de Looverbosch. Maar hij denkt niet dat het misloopt. "Dan ontploffen die onderhandelingen in het gezicht van de SP.A."

En uiteraard komen we dit weekend ook te weten welke partij welke schepenambten heeft binnengehaald. Ook die informatie kan de keuze van de partijleden morgen beïnvloeden.

Beluister hieronder het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De wereld vandaag".

Meest gelezen