Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) als de grote verbinder, in Antwerpen en de rest van het land

Het bestuursakkoord in Antwerpen heeft een aantal linkse accenten. De titel alleen al, "De grote verbinding", toont dat aan. Wordt het bestuur in de Scheldestad met N-VA-burgemeester Bart De Wever linkser dan het vorige? "In termen van links en rechts spreken is een beetje ruzie stoken nu in onze middens", reageert De Wever bij VRT NWS. Ook op nationaal vlak lijkt de N-VA-voorzitter meer toenadering te zoeken en wil hij zich "constructief" opstellen tegenover de partijen van de minderheidsregering om de komende maanden nog dossiers erdoor te krijgen. 

In Antwerpen hebben N-VA, SP.A en Open VLD het ontwerp van hun bestuursakkoord voorgesteld. "In de politiek is alles mogelijk. Na een keiharde campagne tussen N-VA en SP.A zegt Bart De Wever nu dat er respect en vertrouwen is gegroeid. Daarom maken we vandaag dit historische moment mee", zegt VRT-journaliste Goedele Devroy.

"Het moment waarop Bart De Wever - op zijn verjaardag nota bene - de socialisten langs de grote poort weer het Antwerpse stadhuis binnenhaalt, nog maar zes jaar nadat hij ze eruit had gegooid en had gezegd dat hij hen nooit meer zou willen terugzien." De bocht der bochten? 

"Alles evolueert. Wij zijn niet meer dezelfde als zes jaar geleden, anderen zijn dat ook niet", repliceert De Wever. "Maar wat natuurlijk primeert, is wat de kiezer heeft beslist. Er waren maar een paar mogelijkheden om voldoende zetels te hebben om stabiel te kunnen besturen. Dan is het een kwestie van over je schaduw te treden, van vertrouwen geven aan mensen die je wederzijds hebt bekampt. Het antwoord daarop is "ja"."

Alles evolueert, we zijn niet meer dezelfde als 6 jaar geleden

Een linkser bestuur?

De krachtverhoudingen zijn wel duidelijk: de N-VA heeft 23 zetels in de gemeenteraad, de socialisten hebben er 6. Maar in het ontwerp van bestuursakkoord vielen toch een aantal linkse accenten op. "Wij hebben als team heel hard ons best gedaan, we hebben het uiterste gevraagd en ook gekregen. We hebben onze stempel gedrukt", stelt Antwerps SP.A-kopstuk Jinnih Beels daarover.

Komt er een linkser bestuur dan het vorige in Antwerpen? "In termen van links en rechts spreken, is een beetje ruzie stoken in onze middens", reageert Bart De Wever. "We hebben vooral een inhoudelijk akkoord gesloten waarin accenten worden gelegd."

Praktijktests ziet De Wever naar eigen zeggen niet zozeer als een links punt. "Dat is begonnen als zeer links. Ondertussen is het onze eigen minister Muyters (N-VA, Vlaams minister van Werk, nvdr.) die dat voor de uitzendsector heeft uitgerold. Als je dat op een academische en slimme manier doet, sta ik daar volledig achter."

"Nu zaak om operationaliteit te geven aan het federale bestuur"

Bart De Wever is natuurlijk niet enkel burgemeester van Antwerpen. Hij is ook de voorzitter van de N-VA, de partij die twee weken geleden uit de regering stapte naar aanleiding van het VN-migratiepact. Daardoor werd de federale regering een minderheidsregering en uiteindelijk zag premier Charles Michel (MR) zich deze week genoodzaakt om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Vorige week nog liet De Wever in "De afspraak op vrijdag" optekenen dat Michel "een marionet van De Wever" was geworden. Maar in een interview met VRT NWS stelt de N-VA-kopman zich nu kennelijk meer verzoenend en constructief op. 

"Het is nu zaak om operationaliteit te geven aan het bestuur. Ik hoop dat we niet vier maanden in stilstaande zaken gaan. Het is wijs om opnieuw de weg naar gesprek te zoeken om te kijken wat er mogelijk is." Lees: mogelijk steun van de N-VA vanuit de oppositie om enkele dossiers zoals de arbeidsdeal er nog door te krijgen. 

"Het heeft indruk op ons gemaakt dat ook Open VLD en CD&V akkoord gingen om in de richting van de PS te kijken. We willen helemaal niet dat de PS zeggenschap krijgt. We gaan daar rekening mee houden in onze opstelling de komende tijd." We mogen dat begrijpen als een constructieve opstelling om stilstand te vermijden, klinkt het.

We willen helemaal niet dat de PS zeggenschap krijgt

Bekijk hier het volledige interview dat VRT-journaliste Goedele Devroy had met Bart De Wever.

Videospeler inladen...

Meest gelezen