BELGA

Bernard Ntuyahaga uitgewezen naar Rwanda

De voormalige Rwandese majoor werd in 2007 door het Brusselse Hof van Assisen veroordeeld tot 20 jaar voor de moord op tien Belgische Blauwhelmen in Kigali, Rwanda op 7 april 1994. De man zat zijn straf volledig uit (de voorhechtenis en zijn gevangenisjaren in Tanzania telden mee) en kwam in juli vrij maar had geen geldige verblijfspapieren. Hij vroeg vergeefs asiel in ons land met de bedoeling naar Denemarken te kunnen waar zijn vrouw en enige dochter wonen. Dat werd hem geweigerd. Vanmorgen is hij op een vliegtuig gezet naar Kigali.

De dochter van Ntuyahaga had nog een wanhopige poging gedaan om haar vader bij zijn familie te krijgen: ze vloog begin deze week over uit Denemarken en probeerde contact te leggen met de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Maar die wilde haar niet ontvangen.

Volgens de familie van Ntuyahaga riskeert hij in Rwanda mishandeld te worden, of erger, omdat hij gezien worden als een schuldige aan de genocide op de Tutsi's in 1994, wat de man blijft ontkennen. Vanwege zijn veroordeling in België, ook voor andere moorden dan die op tien Belgische Blauwhelmen, mag hij normaal gesproken in Rwanda zelf niet opnieuw een proces krijgen. 

Rwandese beloften

Het Rwandese regime heeft trouwens schriftelijk beloofd dat de man veilig zal zijn in Rwanda en opnieuw zijn plaats in de samenleving zal mogen innemen. Het is op basis van die schriftelijke beloften dat de Belgische autoriteiten de uitwijzing uiteindelijk hebben kunnen doorzetten.

Het valt nu af te wachten of Rwanda zich inderdaad aan die beloften zal houden. Internationale mensenrechtenorganisaties klagen al jarenlang aan dat de Rwandese justitie feitelijk aangestuurd wordt door het regime en niet voldoende onafhankelijk kan werken. En het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten, de hoogste rechtbank in Afrika, heeft Rwanda veroordeeld voor het proces tegen Victoire Ingabire, één van de belangrijkste opposanten in het land die 15 jaar had gekregen voor zogenoemd 'negationisme van de genocide op de Tutsi's'. Volgens het Afrikaans Hof had zij met haar uitspraken gewoon haar recht op vrije meningsuiting uitgeoefend.

Anderzijds zijn de afgelopen maanden zowel Victoire Ingabire als die andere belangrijke opposante Diane Rwigara vrijgekomen, zij het dat zij nog niet definitief vrijgesproken zijn. Tegelijk zitten in Rwanda nog vele honderden, mogelijk duizenden, mensen in de gevangenis zonder enig proces, ook politieke gevangenen, hoewel dat uiteraard ontkend wordt door de machthebbers.  

Meest gelezen