Videospeler inladen...

Björn Soenens na ontslag van defensieminister Mattis: “Alle “volwassenen” rond Trump zijn nu verdwenen”

Met het ontslag van minister van Defensie Jim Mattis staat de Amerikaanse president Donald Trump stilaan alleen. Dat stelt Amerikacorrespondent Björn Soenens vast. “Mattis was een bron van stabiliteit en gaf Trump de adviezen die hij nodig had. Met zijn ontslag zijn nu alle zogenoemde volwassen in de kamer verdwenen.”

Dat president Trump op eigen houtje besloten heeft om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, is voor Jim Mattis de spreekwoordelijke druppel geweest om ontslag te nemen als minister van Defensie. Trump schrijft zelf op Twitter dat de oud-generaal met pensioen gaat, maar in de ontslagbrief die Mattis heeft geschreven, blijkt dat Mattis zelf ontslag neemt.

“Mattis is het duidelijk niet eens met de beslissing van de president”, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. “Als oud-legergeneraal kan hij het niet verantwoorden dat alle Amerikaanse troepen uit Syrië en 7.000 troepen uit Afghanistan worden teruggetrokken. Vanuit militair standpunt vindt hij dat onzin en vreest hij dat er nu chaos op het terrein zal ontstaan. Mattis vindt het ook een heel fout signaal tegenover de bondgenoten enerzijds en de vijanden -IS in Syrië en de taliban in Afghanistan- anderzijds.”

Mattis werd drie jaar geleden door Trump uitgekozen om zijn minister van Defensie te worden, omdat de gepensioneerde generaal er net als hem van overtuigd is dat de VS niet langer de politieagent van de wereld moet zijn. Maar gaandeweg bleken de visies van beide heren duidelijk te botsen.

Het was al heel lang aan het broeden.

“Het was al heel lang aan het broeden”, blikt Björn Soenens terug op de bekoelde relatie tussen Trump en Mattis. “Onlangs had de president nog gezegd dat hij dacht dat Mattis een Democraat was, iemand van de oppositie dus."

"Mattis had ook hommeles met Trump over de ruimtemacht die als nieuw onderdeel van de strijdkrachten werd opgericht. Mattis was daar niet voor. Mattis was ook geen groot liefhebber van het sturen van het leger naar de grens met Mexico om daar de migrantenkaravaan tegen te houden.”

Tegenpolen

Soenens herinnert zich ook nog dat Mattis koud werd gepakt toen Trump zei dat de transgenders meteen uit het leger moesten worden gebannen. “Mattis was daar helemaal geen voorstander van. Maar vooral temperamentsgewijs waren ze elkaars tegenpolen: Mattis was als oud-generaal berekend, een denker; de president is meer impulsief en volgt zijn instincten.”

Zolang die twee uitersten aan dezelfde weg timmerden, was er geen probleem, “maar als een legergeneraal geconfronteerd wordt met een beslissing die niet past in zijn principes - dat je mensen op het terrein moet houden om de stabiliteit en de vrede te bewaren - dan is het einde nabij. En dat is nu zover”, besluit Soenens.

Als een legergeneraal geconfronteerd wordt met een beslissing die niet past in zijn principes dan is het einde nabij.

Mattis is het zoveelste ervaren kopstuk dat verdwijnt uit de regering van Trump, een laatste baken van stabiliteit in de entourage van de president. “Van Mattis werd gezegd dat hij Trump de adviezen gaf die hij nodig had. Maar met zijn ontslag zijn nu alle zogenoemde "volwassenen in de kamer" verdwenen: veiligheidsadviseur Herbert McMaster, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, stafchef John Kelly - eveneens een oud-generaal - … allemaal zijn ze weg.”

“Door al die ontslagen staat Trump steeds meer alleen,” concludeert Soenens, “bijna als een keizer zonder kleren.” “Hij staat alleen met zijn beslissingen en krijgt zelfs tegenwind in zijn eigen partij. Er dreigt dus chaos in het Witte Huis en in de Amerikaanse politiek.”

Beluister de analyse van Björn Soenens uit "De ochtend" op Radio 1:

VIDEO: onze correspondent in de VS Björn Soenens in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen