Videospeler inladen...

Mensenrechtenactivist Claudine Bela wil oplossing voor seksueel geweld in Congo: "We moeten daders heropvoeden"

In de aanloop naar de Congolese verkiezingen eind deze maand spreken we met inspirerende vrouwen die zelf strijden voor een betere toekomst van hun land. Mensenrechtenactiviste Claudine Bela vangt al jarenlang slachtoffers van seksueel geweld op. Elke week kloppen er twee nieuwe slachtoffers aan haar deur. Nu wil ze ook meer aandacht aan de daders geven. "Want zij zijn het probleem."

Jaarlijks worden er duizenden vrouwen aangerand in Congo. Op pieken van het conflict dat er nog steeds woedt, worden er naar schatting zo’n 48 vrouwen per uur verkracht door gewapende strijders. In rustige periodes en plaatsen stijgt het aantal daders dan weer onder de burgers. Het fenomeen breidt zich zo uit van het oorlogsgebied naar de rest van het land.

Slachtoffers van seksueel misbruik worden vaak door hun omgeving verstoten of verplicht om een regeling te treffen. De familie van het slachtoffer krijgt daarbij wat geld of vee, maar naar het slachtoffer gaat er niets. Wie toch aangifte wil doen, moet naar de dichtstbijzijnde rechtbank stappen. Voor sommige mensen in het binnenland kan dit een lange - en dure - weg van zelfs 800 km betekenen.  

Het sociale stigma maakt het voor slachtoffers van seksueel geweld in Congo moeilijk om met hun verhaal naar buiten te komen. Ook van de politie kan men weinig hulp verwachten. Zo zegt de Congolese wet dat vrouwen gehoorzaamheid verplicht zijn aan hun echtgenoot. Zij mogen hen geen seks weigeren en verkrachting binnen het huwelijk wordt niet als misdrijf beschouwt.

Zelfs wanneer er een straf wordt uitgesproken, is er vaak geen verbetering. Er is geen heropvoedingsprogramma voor gevangenen in Congo. Vaak hervalt de dader dan ook na het uitzitten van de straf. Claudine werkt daarom mee aan een opleidingsmodule waarbij daders van seksueel geweld hun houding naar vrouwen toe leren veranderen. “Ze moeten de vrouw niet meer als een lustobject beschouwen. Er moet een gedragsverandering komen.” 

Bekijk hier de videoreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen