Cuba neemt streven naar communisme dan toch op in de nieuwe grondwet

Cuba zal het streven naar een communistische maatschappij in tegenstelling tot een eerste ontwerp toch in de herziening van zijn grondwet opnemen. Dat de formulering uit de ontwerptekst van de grondwet was geschrapt, stootte op publiek verzet, meldde de staatstelevisie van het communistische Caraïbische eiland.

"Het streven naar communisme moet worden gehandhaafd en expliciet worden opgenomen in het grondwettelijk project in Cuba", heeft de afgevaardigde Yusuam Palacios gezegd tijdens een zitting van het Cubaanse parlement. Dat zal ook gebeuren vooraleer er over de ontwerpgrondwet zal worden gestemd.

Cuba had in juli het ontwerp van de nieuwe grondwet voorgesteld, waarin privébezit is toegestaan en de mogelijkheid wordt gegeven aan iedereen om te trouwen. Bovendien zou het communisme niet meer boven alles staan.

De paragraaf over de huwelijksmogelijkheden voor iedereen was woensdag al uit het ontwerp verwijderd. Volgend jaar moet in een referendum definitief over de ontwerpgrondwet gestemd worden. De huidige grondwet dateert van 1972 en werd in 1992 en 2002 al herzien.

Meest gelezen