Dit zijn de 10 analyses die u het afgelopen jaar massaal hebt gelezen

Ook 2018 bulkte van het nieuws, nieuws dat vaak vroeg om context en omkadering. VRT NWS probeerde zo goed mogelijk op die nood in te spelen met verhelderende analyses en duiding van onze eigen experts. Deze 10 analyses trokken het afgelopen jaar het meest uw aandacht. 

Twee jaar geleden vertrok Björn Soenens naar de VS om er als correspondent aan het werk te gaan. Vanuit zijn thuisbasis in New York, of on the field, volgt hij dagelijks de Amerikaanse maatschappij. Al te vaak wordt het nieuws gedomineerd door president Trump. In deze analyse gaat Soenens geen taboe uit de weg over Trump, de Democraten en de pers. (zaterdag 18 augustus)

Een zinnetje van zijn taxichauffeur in Moskou zette onze expert internationale relaties Jan Balliauw aan het denken, tijdens zijn terugkeer naar Brussel. Hoe groot is de kans op een noodlottige escalatie in de relaties tussen Vladimir Poetin en Donald Trump, tussen Rusland en de Verenigde Staten? (dinsdag 17 april)

Politici hebben zichzelf een uittredingsvergoeding toegekend die kan oplopen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro's wanneer ze het parlement verlaten. "Wanneer bekend wordt dat bekende politici die afscheidnemen van het parlement hun hoge uittredingsvergoeding opnemen, dan ontstaat er ophef. Mag het even? Politici zijn de enige groep in onze samenleving die zelf kan beslissen over zo een vergoeding", zegt Ivan De Vadder. (woensdag 21 november)

“It’s not easy being green.” Het valt niet altijd mee om groen te zijn. Niet alleen Kermit de kikker weet dat, ook de partij Groen kent die klassieker. Van Oostende via Gent over Vilvoorde en Kruibeke tot Antwerpen, op al die plaatsen heeft Groen het niet onder de markt. Of lijkt dat alleen maar zo, en zijn die plekken net voorbeelden van de nieuwe groene assertiviteit? (dinsdag 23 oktober)

De huidige rel met de Verenigde Staten ondermijnt de positie van Turkije binnen de NAVO, maar er zijn al langer twistpunten tussen het Turkije van Erdogan en het Westen. Toch lijkt er ondanks de harde retoriek voor Ankara niet meteen een alternatief in zicht. (maandag 13 augustus)

Wat een mooi staaltje politieke public relations had moeten worden, is uitgedraaid op een regelrechte marketingnachtmerrie voor de CD&V. Het idee van de partij was om voor het eerst iemand uit de heel gesloten, ultraorthodoxe joodse gemeenschap op haar lijst te laten militeren en zo de beslotenheid van die gemeenschap te doorbreken. Maar het amateurisme waarmee de CD&V die zaak heeft aangepakt is zo onthutsend dat de schade voor de partij en haar lijsttrekker Kris Peeters enorm is. (woensdag 18 april)

De tussentijdse verkiezingen van 6 november 2018 zijn historisch en uniek. Niemand in Amerika kan dit jaar onverschillig blijven. Er staat veel op het spel. De agenda van president Donald Trump zaait nooit geziene verdeeldheid en scheurt Amerika in tweeën. De tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, de Senaat, gouverneurschappen en staatsparlementen zijn dus zeker ook een referendum over Trump. (dinsdag 6 november)

Door uit het nucleair akkoord met Iran te stappen, neemt de Amerikaanse president Donald Trump het risico op escalatie en zelfs oorlog er bovenop. Net als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is hij bereid te gokken op militaire overmacht: hetzij om Iran te doen plooien en toegeven, hetzij om het militair uit te vechten. De alliantie met Israël primeert op die met Europa. De trans-Atlantische verstandhouding krijgt een mokerslag. (donderdag 10 mei)

VRT NWS-journalist Jan Balliauw beschrijft hoe migratie een steeds belangrijker thema werd in de Europese politiek. Van Hongarije tot het Verenigd Koninkrijk veroorzaakte het ingrijpende politieke verschuivingen. "Ook het migratiepact van de VN is nu in die draaikolk terechtgekomen." (zondag 9 december)

Of ze in Calais, het Maximiliaanpark in Brussel of op een snelwegparking verblijven, de meeste transmigranten hebben maar één doel: in het Verenigd Koninkrijk geraken. Wat maakt het VK zo populair? Ivan Ollevier somt een aantal redenen op. (donderdag 30 augustus)

Meest gelezen