Mechelen in vuur en vlam of de Plopsa kerstparade? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Mechelen staat in vuur en vlam

De Mechelaars mogen hun naam als "Maneblussers" dit weekend eer aandoen, want er valt veel te blussen op zaterdag. Voor de tweede keer organiseert de stad een wandelparcours met veel vurige acts, en een spektakel van Theater Tol op de Grote Markt, als apotheose. 

De Vlooybergtoren staat niet meer in vuur en vlam

In Tielt-Winge sluiten ze het jaar af in schoonheid, met de (her)inwijding van de Vlooybergtoren, bekend van de serie "Callboys". Een trap van 20 meter lang in Cortenstaal, die een mooi uitzicht biedt op de streek.

De toren werd eerder dit jaar zwaar beschadigd door een brand, maar sinds dit weekend kunt u dus weer naar boven. En weer naar beneden, als het even meezit.

Menselijke warmte in Wachtebeke

Nog tot maandag bent u van harte welkom om de warmte van De Warmste Week zelf te komen voelen in het provinciaal domein Puyenbroeck.  U kunt er zelfs op de foto met de presentatoren (weliswaar enkel met de bordkartonnen versie).  Dinsdag in alle rust gaan wandelen in Wachtebeke kan natuurlijk ook. 

Nog tot 17 uur zaterdagavond organiseert het S.M.A.K. in Gent een kunstmarathon ten voordele van De Warmste Week, met om 16 uur een "kunstzinnige performance" door muzikant Mauro Pawlowski, psychiater Dirk De Wachter en kunstenaar Andrej Babenko.  

Winterse sferen...

Nu de winter officieel is gestart vieren ze dat in het Stadsmuseum van Oostende. Het museum - in het stadspaleis waar ooit de eerste koningin der Belgen woonde - is zaterdag vanaf 12 uur gratis toegankelijk. Er zijn koren die het museum inp(s)almen met hun gezang, en kinderen die een ingekleurde tekening uit het stadsmagazine meebrengen krijgen zelfs een gratis wafel.

Nog aan zee trekt de Plopsa kerstparade op zaterdag voor de tweede keer door het centrum van De Panne, vanaf 18.30 uur. Terwijl op hetzelfde moment in Sint-Truiden het Stadspark extra feestelijk verlicht wordt voor het "warmste event van het jaar", en Boom tijdelijk wordt omgedoopt tot Boom Wintersfeer.

Ook in Fort Liefkenshoek in Kallo bent u welkom voor een winters feest met onder andere een levende kerststal. Verwacht u aan een os, een ezel, schapen, een kameel en... alpaca's! Of die ook in Bethlehem rondliepen 2000 jaar geleden doet even niet ter zake.

... en een vroeg vuurwerk

In Koksijde willen ze niet langer wachten, daar steken ze zaterdagavond om 19.15 uur al een eerste vuurwerk af, op het strand. Prettige feesten!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen