Videospeler inladen...

Herstellingswerken aan breuk in hoofdwaterleiding in Sint-Pieters-Leeuw schieten goed op

De herstelling van het lek in de hoofdwaterleiding in Sint-Pieters-Leeuw zal waarschijnlijk zaterdagmiddag klaar zijn. Afgelopen nacht had een breuk in een hoofdwaterleiding een enorme krater geslagen van maar liefst 15 op 15 meter. 15 tot 30 huizen waren getroffen door het waterlek. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd in de gemeente, maar is intussen ingetrokken. Een 15-tal mensen kan de nacht niet doorbrengen in de eigen woning.

Een breuk in de hoofdleiding van het drinkwater heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Sint-Pieters-Leeuw straten en kelders onder water gezet. Door de breuk werd er een enorme krater van 15 op 15 meter geslagen. Een deel van de Fazantenlaan in de gemeente is gewoon weggespoeld. 

 "De put wordt nu eerst gestabiliseerd", zegt Dirk Verbeelen van watermaatschappij Farys. "Dat moet eerst in orde zijn voor we aan de buis zelf kunnen werken. Zonder onverwachtte zaken, kunnen we rekenen dat we de leiding binnen de twaalf uur kunnen vervangen. nadien moet er weer water op de leiding worden gezet en dat kan ook enkele uren duren. Wij verwachten dat alles tegen ten laatste morgen middag weer normaal zal zijn."

Het gemeentelijk rampenplan was vanmorgen afgekondigd en de brandweer was massaal uitgerukt om zandzakjes te leveren. “Rond 2 uur werd de gemeentelijke noodfase opgestart”, vertelde burgemeester Luc Deconinck (N-VA) vanmorgen.  In de vooravond werd het rampenplan ingetrokken.

Ondertussen heeft de brandweer de put leeg gepompt. "Daardoor kalven de wanden van die put af", zegt Deconinck. "Dat komt door het feit dat er geen tegendruk meer is.  Men heeft de situatie nu onder controle en is die aan het stabiliseren. Er is grind in aantocht.  Het is ook een zware leiding met een diameter van  één meter. Als de breuk meevalt, zou die binnen een dag gerepareerd kunnen zijn."

De woordvoerder van watermaatschappij Farys, Bruno Pessendorfer bevestigde vanmiddag dat de situatie stilaan gestabiliseerd was. "Onze mensen bij het lek hebben vastgesteld dat een stuk van de leiding moet worden vervangen. De ondergrond blijft voorlopig onvoldoende stabiel, vandaar dat er een expert ter plaatste is. We verwachten voor de komende uren zeker geen bevoorradingsproblemen, ook al is de hoofdleiding afgesloten. We hebben zeker nog genoeg water in het reservoir van Brakel tot de vooravond om drinkwater te voorzien. Als we de avond doorkomen, kunnen we vannacht het reservoir terug bijvullen."

15 tot 30 huizen zijn getroffen en één gezin moest geëvacueerd worden. Door het lek is ook heel wat zand weggespoeld. De bewoners van de wijk moesten vandaag volop modder ruimen. Een 15-tal bewoners kunnen de nacht niet doorbrengen in eigen huis omdat hun huis niet toegankelijk is door de werkzaamheden.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: Onze reporter Saskia De Schutter live in "Het Journaal" vanuit Sint-Pieters-Leeuw

Videospeler inladen...

Meest gelezen