Videospeler inladen...

Gerenoveerde Vlooybergtoren in Tielt-Winge ingehuldigd in aanwezigheid van "Callboy" Rik Verheye

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge heeft vannamiddag de gerenoveerde Vlooybergtoren, die op 30 juni zwaar beschadigd werd bij een opzettelijke brandstichting, ingehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van acteur Rik Verheye en regisseur Jan Eelen van de Vier-serie "Callboys", die het monument als decorelement gebruikten in hun reeks.

Burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) van Tielt-Winge bestempelde in een korte toespraak de Vlooybergtoren "als een emanatie van het magisch-realisme van het Hageland". "Net als deze constructie noch een toren noch een trap is, is ook in deze regio niets wat het lijkt", aldus Beeken. De nieuwe tekst "ik ben niet zoals ik was" die bovenaan de toren prijkt, verwijst dan weer naar de renovatie.

De 11,28 meter hoge en 20 meter lange toren, die in 2013 in gebruik werd genomen, heeft het uitzicht van een zwevende trap. Hij prijkt op een van hoogste locaties (circa 80 meter) van het Hageland en biedt een fenomenaal uitzicht, dat bij mooi weer tot Vilvoorde en Hasselt reikt. De constructie werd opgebouwd uit roestvrij cortenstaal met een kleur die verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed. Hij werd bij het brede publiek bekend door de "Callboys".

Begin juli werden vijf mensen opgepakt op verdenking van de vernieling. Tielt-Winge liet de toren inmiddels renoveren. De totale kosten bedragen om en bij de 100.000 euro, die de verzekeraar van de gemeente na veroordeling zal verhalen op de vijf verdachten. Drie onder hen boden in oktober aan het gemeentebestuur als schadevergoeding al materiële en financiële hulp aan.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen