Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Koerden over opgesloten jihadisten in Syrië: "Vrezen situatie niet langer de baas te zullen kunnen"

De alliantie van Koerdische en Arabische strijders vreest dat ze de situatie met de opgesloten buitenlandse IS-strijders niet langer de baas zal kunnen blijven, nu de Amerikanen hun steun terugtrekken. Dat heeft hun vertegenwoordiger Ilham Ahmad gezegd op een persconferentie in Parijs.

Meer dan 500 buitenlandse jihadisten zitten samen met honderden familieleden nog altijd opgesloten in het noorden van Syrië, gecontroleerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die groep bestaat vooral uit Koerdische strijders die de voorbije jaren vochten tegen terreurgroep IS.

Ze kregen hiervoor militaire steun van de Verenigde Staten, maar gisteren kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS zich zal terugtrekken uit Syrië.

Frankrijk belooft SDF te steunen

De Koerden vrezen dat ze de situatie met de opgesloten buitenlandse strijders niet meer de baas zullen kunnen wanneer de Amerikaanse steun wegvalt. Ze zijn bang dat het vertrek van de Amerikanen Turkije zal aanzetten om zijn offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië voort te zetten. "In het geval van een offensief wordt het voor ons moeilijk om de gevangenen op een vastomlijnde plaats vast te houden", zei Ilham Ahmad. 

"Vechten tegen het terrorisme zal moeilijk zijn omdat we wellicht verplicht worden om ons terug te trekken van de frontlinie tegen IS naar de Turkse grens. Daar moeten we ons focussen tegen een eventuele aanval van Turkije." 

De Koerden hebben Frankrijk, dat zijn troepen in Syrië wél behoudt, gevraagd om diplomatieke en militaire steun. Ze hopen dat Parijs druk zal uitoefenen op Ankara om zijn bedreigingen aan het adres van de Koerden in Syrië stop te zetten. Frankrijk heeft intussen zijn steun toegezegd aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft intussen in een toespraak in Istanbul verzekerd dat Turkije "de Koerdische milities en wat nog rest van IS in het noorden van Syrië gaat elimineren en de regio gaat schoonmaken". 

Meest gelezen