Videospeler inladen...

Koning aanvaardt het ontslag van Michel II, regering gaat in lopende zaken

Koning Filip heeft het ontslag van de regering aanvaard. En daarmee komt er officieel een einde aan Michel II. De regering gaat nu in lopende zaken. Dat heeft VRT NWS vernomen. Dat betekent evenwel niet meteen dat er per se vervroegde verkiezingen komen. 

Zonet heeft het koninklijk paleis verklaard dat de koning het ontslag van de regering aanvaard heeft. Dat betekent dat de regering nu in lopende zaken gaat. "De koning stelt vast dat er een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen", klinkt het in de mededeling van het paleis. Verder vraagt de koning ook om een "gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen" en "om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op sociaal en milieuvlak". De koning zal ook regelmatig op de hoogte gesteld worden, zo is afgesproken.

Het relaas van deze politieke week

Dinsdag was premier Charles Michel (MR) naar de koning getrokken om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Dat gebeurde nadat oppositiepartijen SP.A en PS aangekondigd hadden dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen tégen zijn minderheidsregering. Het beeld van een wegstappende Michel weerspiegelde eigenlijk de hele regeringscrisis. 

Lees verder onder de foto.

Belga

De koning hield zijn beslissing over het ontslag van de regering in beraad en de afgelopen dagen heeft hij consultaties gehouden met de partijvoorzitters die een fractie hebben in de Kamer. 

Vandaag, om 11.15 uur, werd Michel opnieuw bij de koning verwacht. Daar kreeg hij te horen dat de koning het ontslag aanvaardt. Dat betekent niet meteen dat er vervroegde verkiezingen komen. Alleen als het parlement een meerderheid vindt om zichzelf te ontbinden, zullen we vroeger naar de stembus moeten trekken. Maar momenteel zijn alleen N-VA en Vlaams Belang voorstander van dat scenario. De regering gaat nu dus in lopende zaken. Dat betekent dat de regering alleen handelingen van dagelijks bestuur mag stellen en beslissingen nemen die het beleid niet fundamenteel veranderen. 

VIDEO: bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram

Meest gelezen