Nicolas Maeterlinck

Kris Peeters: “Onjuist wat N-VA zegt over afspraken staatshervorming en situatie is nu anders”

Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) ontkent dat er bij het begin van de regering-Michel concrete afspraken gemaakt zijn om na volgende verkiezingen een nieuwe staatshervorming mogelijk te maken. “De afspraak was dat op het einde van de legislatuur zou bekeken worden welke artikelen van de grondwet voor herziening vatbaar zouden worden. Wat toen is afgesproken, kan niet meer omdat we in lopende zaken zijn.”

De N-VA eiste begin deze week dat de Grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard. “Dat was bij de start van de regering afgesproken in de zogenoemde atomaschriftjes”, zei N-VA-Kamerfractievoorzitter Peter De Roover.

"Atomaschriftjes", dat is beeldspraak voor geheime afspraken die gemaakt worden bij de regeringsvorming. Volgens de N-VA zijn bij het begin van de regering-Michel, in 2014, afspraken gemaakt over het voor herziening vatbaar verklaren van artikels in de Grondwet. Op die manier zou het na nieuwe verkiezingen mogelijk worden om een nieuwe staatshervorming op te starten. 

Uit de ijskast

Nu de N-VA uit de federale regering is verdwenen, halen de Vlaams-nationalisten de atomaschriftjes weer boven en wordt de communautaire discussie na vier jaar stilte weer uit de ijskast gehaald. Dat bleek ook vanmorgen in “De ochtend” op Radio 1. Daarin pleitte Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor een nieuwe staatshervorming, na de verkiezingen van volgend jaar, die Vlaanderen meer bevoegdheden moet geven.

(Lees verder onder het videofragment uit "De ochtend")

Videospeler inladen...

Ontslagnemend federaal vicepremier Kris Peeters zegt dat we door de val van de federale regering “nu geconfronteerd worden met een heel andere discussie” en moet nu bekeken worden of er al dan niet grondwetsartikelen voor herziening vatbaar zullen worden aangemerkt.

Peeters zegt dat het niet volledig juist is wat de N-VA zegt over de atomaschriftjes. De minister herhaalt wat hij vier jaar geleden trouwens ook al zei: “De afspraak was dat op het einde van de legislatuur - zoals gebruikelijk - en alles goed verlopen was, zou bekeken worden welke artikelen voor herziening vatbaar  zouden worden. Spijtig genoeg zijn we nu in lopende zaken en kan wat toen is afgesproken niet meer in de situatie waarin we vandaag verkeren.”

Beluister het volledige gesprek met vicepremier Peeters uit "De ochtend":

Meest gelezen