Mechelse bestuursakkoord bevat ook programmapunten van oppositie

In Mechelen heeft de stadslijst van Open VLD, Groen en M+ het nieuwe bestuursakkoord voorgesteld. Opmerkelijk dat er een aantal programmapunten van de oppositie in het akkoord zijn opgenomen, hoewel de stadslijst van burgemeester Bart Somers op 14 oktober een absolute meerderheid had gehaald. 

Het nieuwe bestuursakkoord bevat 545 concrete acties die het stadsbestuur wil verwezenlijken: 463 uit het eigen verkiezingsprogramma, maar ook een 90-tal uit de programma's van andere partijen en een memorandum dat de stadsadministratie had overhandigd. "We willen absoluut de krachten bundelen en de sterktes van iedereen een plaats geven in onze stad", zegt Bart Somers (Open VLD), die aan zijn vierde termijn als burgemeester begint."Onze stadslijst is altijd een symbool voor samenwerking geweest en zal nu ook de motor blijven voor verandering."

We willen absoluut de krachten bundelen en de sterktes van iedereen een plaats geven in onze stad

Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen

Voor het bestuursakkoord werden enkele punten uit de verkiezingsprogramma's van andere partijen overgenomen. "We hebben het beste eruit gehaald en beseffen dat dit een zeer ambitieus akkoord is, maar je kan als stadsbestuur nooit genoeg ambitie hebben", aldus Kristof Calvo (Groen). Calvo wordt titelvoerend eerste schepen omdat hij geen schepenambt mag cumuleren met zijn job als fractieleider in de Kamer.

Het nieuwe bestuur haalde onder meer 22 ideeën uit het memorandum van de stadsadministratie, 14 van SP.A en 12 van CD&V). Tegen eind volgend jaar wil het nieuwe stadsbestuur drie grote thema's volledig uitwerken en becijferen: mobiliteit, armoedebestrijding en ondernemen.

Meest gelezen