Wikimedia Commons

Groen licht voor grootschalige renovatie Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam heeft gisteravond het licht definitief op groen gezet voor de renovatie van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum gaat hiervoor vanaf midden volgend jaar tot 2026 dicht. De grootschalige renovatie zal in totaal 223,5 miljoen euro kosten. 

"Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen", zegt schepen van Cultuur Said Kasmi. "Het levert de stad een hernieuwd topmuseum op dat veel meer bezoekers kan trekken." 

Volgens schepen Kasmi zal het museum zich na de verbouwing "kunnen meten met het Prado in Madrid, het Rijksmuseum in Amsterdam en het MoMA in New York". De gemeente Rotterdam is eigenaar van het gebouw en van het grootste deel van de collectie. 

Tot eind mei 2019 kunnen de bezoekers nog in de gebouwen terecht want de vleugels sluiten in fases. Vanaf dan tot 2026 sluit het museum de deuren. Tot 13 januari loopt in het museum trouwens nog de expo "Pure Rubens", met olieverfschetsen van Rubens. 

De collectie zal in de tussentijd wel te zien zijn op verschillende plekken, waaronder in andere musea in Rotterdam. Vanaf juni maken 7 buurmusea expo's onder de noemer "Boijmans bij de buren". Topstukken gaan ook tijdelijk naar het buitenland. Zo komt er een "The best of Boijmans"-expo die een wereldtournee gaat maken.  Vanaf 2021 is de collectie te zien in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. 

Museum Boijmans Van Beuningen bestaat in 2019 170 jaar en is daarmee één van de oudste musea van Nederland. De kunstverzameling bestaat uit zo'n 151.000 objecten met een geschatte waarde van 8 miljard euro. in de verzameling zitten onder meer schilderijen van Rembrandt, Van Eyck, Monet, Dali en Van Gogh. 

Asbest verwijderen, gebouwen uitbreiden

De gemeenteraaad heeft de plannen om het verregaande concept te realiseren goedgekeurd. Dit betekent dat de gebouwen uitgebreid worden en dat het museum "toekomstbestendig" wordt. 

Enkele jaren geleden al is vastgesteld dat er asbest in het gebouw zit. Die zal eerst verwijderd worden en daarna volgt een grote verbouwing. Het gebouw is in slechte staat. Er is sprake van wateroverlast. De ruimtes voldoen ook niet meer aan de nieuwste brandveiligheidseisen. Alleen al voor deze aanpassingen is er drie à vier jaar nodig. 

Een heel groot bedrag zal dus geïnvesteerd worden in het renoveren van alle gebouwen. Er zal ook oog zijn voor duurzaamheid, toegankelijkheid en plaatsing in het Museumpark. Die open ruimte tussen het museum, de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum moet een culturele hotspot worden, maar is op dit moment volgens de betrokkenen "een beetje verloederd".   

Ook het profiel van het museum zou scherper gesteld worden. "De collectie is eigenlijk een verzameling van deelcollecties met grote kwaliteiten", zei Kasmi daarover eerder al aan NRC Handelsblad. "Hoe kan het museum in een vaste tentoonstelling de kern van de collectie naar boven halen, waardoor die een groter appèl doet aan het publiek om te komen kijken?" 

Meest gelezen