The New York Times rekent theaterstuk van NTGent tot de beste van 2018

Een criticus van The New York Times heeft "La reprise. Histoire(s) du théâtre (I)" van NTGent in haar lijstje met beste Europese theaterstukken van 2018 opgenomen. Het verhaal is gebaseerd op de dood van Ihsane Jarfi die in 2012 is vermoord omdat hij homo was.

"Milo Rau, de nieuwe directeur van NTGent in België, ging in 2018 van sterkte naar sterkte." Met die woorden begint criticus Laura Cappelle van The New York Times haar hulde aan "La reprise. Histoire(s) du théâtre (I)" in een regie van Rau zelf als een van de beste theaterstukken die ze dit jaar in Europa zag.

Cappelle zag "La reprise" op het theaterfestival van Avignon waar NTGent te gast was en ze was sterk onder de indruk van het verhaal dat op de dood van Ihsane Jarfi is gebaseerd. Dat is de jongeman die in mei 2012 door 4 mannen is vermoord nadat hij een homobar in Luik had bezocht. 3 daders kregen later levenslang, een vierde 30 jaar cel.

"Deze minutieus gerealiseerde productie was de sensatie van het festival van Avignon", schrijft Cappelle. "Door de combinatie van een recreatie van het onderzoek dat zijn team over de gebeurtenissen voerde en een reconstructie van de misdaad, slaagde meneer Rau erin het hart van de zinloze brutaliteit te bereiken terwijl hij onze ervaring als leden van het publiek in vraag stelde."

kasto80

Meest gelezen