Nieuwe stelplaats voor De Lijn in Gent wordt grootste van Vlaanderen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft groen licht voor de bouw van een nieuwe, grote stelplaats voor de Lijn in het noorden van Gent. Stelplaats Wissenhage wordt de grootste van Vlaanderen. Ze zal 111 miljoen euro kosten.

De stelplaatsen van De Lijn in Gentbrugge en Destelbergen barsten uit hun voegen. De nieuwe Albatrostrams (zie foto) zijn met hun 43 meter zelfs te lang om goed gestald te worden. Het plaatsgebrek in de Gentse stelplaatsen zal in de toekomst zelfs nog acuter worden, want de Lijn heeft heel wat bestellingen voor nieuw rollend materieel lopen.

20 jaar discussie

Over de nood aan de nieuwe stelplaats wordt al 20 jaar gesproken. Maar het project krijgt nu dus eindelijk concreet vorm. "De superstelplaats komt op een terrein van 14 hectare. Er zal plaats zijn voor 78 lange trams en 151 bussen. Er komt ook een parkeergebouw, onderhoudswerkplaatsen, magazijnen, was- en tankstraten voor de bussen en trams, burelen voor het administratief personeel en opleidingslokalen voor de chauffeurs. Gent krijgt daarmee de grootste stelplaats van Vlaanderen”, zegt Weyts.

Elektrisch verhaal

Vanaf 2025 rijdt De Lijn in heel Gent –en in de andere Vlaamse steden – alleen nog met elektrische of hybride bussen. De stelplaats ‘Wissenhage’ wordt dan ook volledig uitgerust voor de elektrische vloot van de nabije toekomst. Een kwart van alle energie voor de voertuigen en de stelplaats zal ter plaatse geproduceerd worden op duurzame manier. Een private partner zal de stelplaats ontwerpen, bouwen en gedurende 25 jaar onderhouden. De stelplaats moet operationeel zijn in 2023.

kasto80

Meest gelezen