4 op de 10 bestuurders hebben nog nooit moeten blazen: VIAS vraagt extra controles want hoe hoger pakkans, hoe minder overtreders

Vier op de tien automobilisten in België zeggen dat ze nog nooit hebben moeten blazen. Dat blijkt uit een enquête van VIAS, het  instituut voor verkeersveiligheid. Vias vraagt nog meer controles want op de plaatsen waar de pakkans het hoogst is in ons land, zijn er minder bestuurders die alcohol hebben gedronken. 

Het Vias Institute heeft een representatieve enquête gehouden bij 1.000 Belgen. Daarin geven 'maar' 6 op de 10 mensen aan dat ze al ooit hebben moeten blazen tijdens een alcoholcontrole, 40 procent heeft dat dus nog nooit moeten doen. "Er zijn een heleboel mensen die nog nooit gecontroleerd zijn op alcohol, wij zijn natuurlijk vragende partij voor meer alcoholcontroles, want je weet natuurlijk dat die werken", zegt Stef Willems van VIAS.

Uit de cijfers blijkt ook dat alcohol een grote rol speelt bij ongevallen. "Zo had 1 op de 5 ongevallen vorig jaar op kerstdag te maken met bestuurders onder invloed van alcohol. Op nieuwjaarsdag was dat zelfs 1 op de drie. Dan blijft het toch nodig om de mensen duidelijk te maken dat drinken en rijden een slecht huwelijk is."

De pakkans is dus het grootste in de provincie Antwerpen. Daar heeft 74 procent van de automobilisten al moeten blazen. Met resultaat: slechts 2 procent van de bestuurders heeft er te veel gedronken. "Die controles hebben wel degelijk hun nut, niet alleen als afschrikmiddel maar ze zorgen er ook voor dat we ons gedrag aanpassen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen