Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kerk zal seksueel misbruik door geestelijken niet langer toedekken, belooft paus

De Katholieke Kerk zal seksueel misbruik door geestelijken niet langer toedekken. Dat heeft paus Franciscus beloofd in zijn jaarlijkse kersttoespraak voor de bestuurders van het Vaticaan. De paus vraagt priesters die minderjarigen hebben verkracht en aangerand om zich aan te geven bij het gerecht. 

Misbruik in de Kerk stond centraal in de kersttoespraak die de paus richtte tot de bestuurders van het Vaticaan. Niet toevallig, want het voorbije jaar werd opnieuw getekend door schandalen. Zo kwam grootschalig misbruik van minderjarigen door priesters aan het licht in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarnaast lopen in Australië verschillende rechtszaken tegen kardinaal George Pell, tot voor kort de derde man van het Vaticaan. Ook Pell wordt beticht van seksueel misbruik van minderjarigen.  

In zijn toespraak gaf de paus toe dat de Kerk het probleem in het verleden nooit serieus heeft genomen. Maar hij beloofde dat ze dergelijke zaken voortaan nooit meer zal toedekken of seponeren. De Kerk zal "geen inspanning schuwen" om ervoor te zorgen dat pedofiele priesters niet vrijuit gaan. 

Kom tot inkeer, geef je over aan het menselijke gerecht, en bereid je voor op de goddelijke gerechtigheid

De paus riep slachtoffers van misbruik op om met hun verhaal naar buiten te komen. Hij waarschuwde geestelijken die zich aan misbruik bezondigen: "Kom tot inkeer, geef je over aan het menselijke gerecht, en bereid je voor op de goddelijke gerechtigheid."  

Meest gelezen