Videospeler inladen...

Catalaanse separatisten protesteren tegen ministerraad van Spaanse regering in Barcelona

In Catalonië hebben duizenden voorstanders van onafhankelijkheid voor de regio geprotesteerd tegen een speciale ministerraad die de Spaanse regering vandaag heeft gehouden in Barcelona. Verschillende wegen zijn geblokkeerd en er werd betoogd bij het gebouw waar de ministerraad gehouden werd. Bij verschillende incidenten zijn zeker 50 gewonden gevallen.  

De Spaanse premier Sanchez en zijn bestuursploeg hebben hun ministerraad vandaag uitzonderlijk niet in Madrid, maar in Barcelona gehouden. Barcelona is de hoofdstad van de regio Catalonië. Sanchez hoopt op die manier bij de Catalaanse separatistische partijen steun te zoeken voor zijn minderheidsregering. 

AFP or licensors

Tegelijk probeert hij zo de dialoog met de Catalaanse separatisten open te houden. Maar zij zien zijn komst juist als een provocatie, want de speciale ministerraad valt precies een jaar nadat er verkiezingen waren in Catalonië. Die verkiezingen kwamen er doordat de Spaanse regering de Catalaanse had afgezet, nadat die eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

Protest

Sinds gisteravond wordt in Barcelona en elders in Catalonië geprotesteerd tegen de speciale ministerraad. Duizenden actievoerders blokkeren wegen en voeren actie. In Barcelona kwam het al tot onlusten tussen actievoerders en de politie.

Separatisten bestookten de politie met stenen, vuurwerk, flessen en andere voorwerpen. Deels gemaskerde mensen braken dranghekken van de politie af. In de omgeving van de Ramblas gooiden ze vuilcontainers op straat en vernielden ze verkeerslichten en bloembakken.

AFP or licensors

Het veertiende-eeuwse pand waar de ministerraad doorgaat, wordt bewaakt door oproerpolitie. In totaal zijn 9.000 agenten ingezet om de orde te handhaven. Vanavond hebben duizenden mensen betoogd in de straten van Barcelona. Die betoging verliep zonder grote incidenten.

AFP or licensors

Meest gelezen