AFP or licensors

Roemeense oud-president Iliescu aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid in 1989

De Roemeense militaire aanklager heeft gewezen president Ion Iliescu aangeklaagd voor de dood van honderden mensen na de val van dictator Nicolae Ceausescu in 1989. Iliescu en drie voormalige medestanders worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid.

De vier mannen die beschuldigd worden van misdaden tegen de mensheid zijn oud-president Ion Iliescu, de toenmalige vicepremier Gelu Voican-Voiculescu en de gewezen militairen Iosif Rus en Emil Dumitrescu. Zij hebben door desinformatie en misleidende manoeuvres de angst voor onbestaande terroristen aangewakkerd om na de val van Ceausescu de eigen macht te consolideren, luidt de aanklacht. Daardoor hebben ze de dood van veel mensen bij straatgevechten op hun geweten. 

Nicolae Ceausescu was op 22 december 1989 onder druk van massale demonstraties met een helikopter gevlucht. Veel analisten zijn van mening dat hij op dat moment eigenlijk al van de macht was verdreven. Ver kwam hij niet. Op 25 december 1989 werden Ceausescu en zijn vrouw na een controversieel proces ter dood veroordeeld en terechtgesteld.

In de vermoedelijk opzettelijk aangewakkerde chaos tijdens de Roemeense Revolutie kwamen bij straatgevechten en incidenten 1.166 mensen om het leven, de meeste na de vlucht van Ceausescu, tussen 22 en 27 december 1989. Tot de slachtoffers behoorde ook VTM-journalist Danny Huwé, die op kerstavond van dat jaar werd doodgeschoten in Boekarest.

Iliescu was van 1990 tot 1996 en van 2000 tot 2004 president van Roemenië. Voican-Voiculescu, die persoonlijk de geheime begrafenis van het echtpaar Ceausescu had georganiseerd, was vicepremier in de toenmalige provisoire regering van 18 december 1989 tot 28 juni 1990 vicepremier. Hij controleerde in die periode controleerde ook de geheime diensten.

Meest gelezen