De koninklijke kerstgroeten op een rijtje: pure romantiek, een lange broek en adios jaarlijks schilderij

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze keer gunnen we u een blik in de kerstkaartjes die ze sturen. Jawel, want wie de gekroonde hoofden warme wensen stuurt, krijgt er vroeg of laat ook beleefd terug. Ze poseren gewillig aan de kerstboom, duiken in hun archief of posten filmpjes. Zo trok prins William zijn ruitjeshemd aan en ging zitten op een boomstronk, terwijl broer Harry herinneringen ophaalde aan zijn huwelijk en het met vuurwerk zegt. Royals en eindejaar, soms romantisch, vaak vertederend of net dat tikkeltje (on)voorspelbaar. Oordeel vooral zelf:    

België: stijlvol klassiek en in gipsverband

Koning Filip poseert voor de papieren versie van zijn kerstkaart opnieuw met zijn voltallige gezin: hij en koningin Mathilde centraal en apart zittend op een vergulde stoel, geflankeerd door de jongste prinses Eléonore (die aanhankelijk moeders hand vasthoudt), prins Gabriël, kroonprinses Elisabeth in het midden en prins Emmanuel die de hand liedevol op de schouder van zijn vader legt.

De foto is nieuw maar niet gloednieuw, want de outfits verraden dat het er eentje is uit de reeks die werd gemaakt in het kasteel van Laken naar aanloop van de nationale feestdag dit jaar en om de eedaflegging van Filip vijf jaar geleden te vieren.  

Vergelijk hieronder met de foto's ter gelegenheid van 21 juli:

Voor een ruimere familiefoto (zie hieronder) verenigd rond de kerstboom en -stal was het afgelopen week wachten op het jaarlijkse kerstconcert in het koninklijk paleis van Brussel. Prins Lorenz, koning Albert en prinses Astrid sloten aan bij het koninklijke gezin. Koningin Paola, die sinds haar lichte beroerte haar publieke optredens eerder beperkt, ontbreekt, net als prins Laurent en prinses Claire.

Kroonprinses Elisabeth was er wél bij. Zij heeft vakantie op het Atlantic College in Wales en is even in het land. Merk op dat prins Gabriëls rechtervoet in een gipsverband zit. "Een kleine blessure, maar niet opgelopen tijdens het sporten", luidt het. De koning plant deze kerstvakantie alvast "quality time met zijn gezin" in.     

Belga

Zweden: kransen knutselen en sparren ontvangen

Kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel doorbreken graag het klassieke patroon en kiezen elk jaar voor iets geheel ongedwongen. Vorig jaar werd de wintermuts nog aangetrokken om buiten te gaan sleeën en met sneeuwballen te gooien, deze keer bleef iedereen knus binnen aan tafel in Haga Slott. Samen met prinses Estelle en prins Oscar werd kerstversiering (met fruit) geknutseld en werden er ietwat schuchter liedjes gezongen.

Ook Victoria's broer Carl Philip vertoefde in hogere kerstsferen. Hij kreeg enkele kerstbomen van studenten van de Zweedse Universiteit voor Landbouw. Een traditie die teruggaat tot de jaren 60. Carl Philip was bij ontvangst in het gezelschap van zijn tweejarig zoontje. Prins Alexander was voor de gelegenheid schattig uitgedost met een (te ruime) kerstmuts en een rendierpull. De trotse vader plaatste zelf een kiekje op Instagram.

Nederland: van glamoureus tot in poncho

De Nederlanders gingen in zee met Erwin Olaf, die zowat de vaste hoffotograaf mag genoemd worden. Het is een originele portretfoto geworden waarbij koning Willem-Alexander en koningin Máxima minzaam lachend met hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane op één rij staan. "Een breuk met de knusse gezinsfoto's", "kunstig", "glamoureus" en "wauw" schrijven Nederlandse media. De wensen worden gegeven in de drie landstalen (Nederlands, Papiaments en Fries), in het Engels en in het Spaans voor de Argentijnse familie en vrienden. 

Ook prinses Beatrix heeft haar kerstkaart verstuurd. Daarop is een foto te zien waarop Beatrix met haar acht kleinkinderen in een bootje zit, allemaal met beschermende poncho aan. Haar persoonlijke boodschap luidt: "Mijn beste wensen voor een gezegend kerstfeest en een goed nieuwjaar, Beatrix."

Noorwegen: breed glimlachen in het Rode Salon

De Noorse koninklijke familie stelt zijn traditionele kerstfoto’s ter beschikking op de website van het koningshuis. Zoals elk jaar zijn de foto’s genomen in het Rode Salon van het paleis. Er is een foto van het kroonprinselijk paar breed glimlachend met koning Harald en koningin Sonja, en kinderen Ingrid Alexandra en Sverre Magnus. Die laatste pakt uit met zijn nieuwe bril.

kongehuset.no

Groot-Brittannië: een lange broek en romantiek

In Groot-Brittannië heeft het hof besloten om de kerstkaarten van zowel prins William als prins Harry op dezelfde dag vrij te geven. William en echtgenote Kate poseren met hun drie kinderen op een boomstronk in de tuin van hun huis in Anmer Hall (Norfolk).

De kerstfoto is eigenlijk een herfsttafereel met een ontspannen William in ruitjeshemd en jeans, en een prins George met laarsjes aan, elk moment klaar om in de bladeren te duiken. De Britse pers merkte vooral bij George op dat hij voor het eerst een lange broek draagt op een officiële foto. Het is ook de eerste kerstfoto met prins Louis die in april geboren werd. Hij is wel voorzien van een korte broek en kniekousen.  

Prins Harry en Meghan Markle haalden herinneringen op aan hun huwelijk eerder dit jaar. Zij kozen als kerstfoto een zwart-witexemplaar van hen beiden arm-in-arm naar het vuurwerk kijkend na hun receptie in Frogmore House. Het plaatje straalt pure romantiek uit. Tegelijkertijd werd op sociale media gespeculeerd of de twee "iets te verbergen hebben omdat ze met hun rug naar de camera staan".

Prins Charles en Camilla grasduinden duidelijk in hun fotoalbum gemaakt voor de 70ste verjaardag van Charles vorige maand. Ze kijken elkaar aan op een bankje in de tuin van Clarence House.   

Hieronder de foto die eerder op de verjaardag van Charles door het paleis werd gepubliceerd: dezelfde tuin, hetzelfde houten bankje maar met de zonen en hun gezin.

Spanje: toch wel een verrassing

Koning Felipe en koningin Letizia versturen een foto met dochters Leonor en Sofía genomen tijdens hun bezoek aan het Nationale Park Picos de Europa in Asturië in september. Op de achterkant van hun kaartje schrijven de royals "Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar 2019", en dat zowel in het Spaans als Engels. Felipe deed er een extraatje bij met volgend handgeschreven zinnetje: "Met veel liefde en de beste wensen.". Onderaan prijken ook de handtekeningen van beide prinsesjes.

Toch ging alle aandacht uit naar het kerstkaartje van het gewezen koninklijke paar, Juan Carlos en Sofía. Het koppel leeft al jaren gescheiden van tafel en bed, maar voor kerst staan ze samen op de foto. Verrassing, want traditioneel prijkt een afbeelding van een schilderij op hun kerstkaarten. De oud-koning en -koningin vierden dit jaar hun 80ste verjaardag.

Monaco: de kerstbal en de chihuahua

De Monegaskische tweeling is deze maand vier jaar geworden en steelt de show op de kerstkaarten van prins Albert en prinses Charlène. Broer Jacques op witte sneakers en zus Gabriella in witte jurk houden op één foto een rode kerstbal in hun handen, terwijl op de andere foto het gezin voltallig naast de kerstboom in de lens kijkt. Het prinsje zit op mama's schoot en het prinsesje staat rechtop en leunt op haar vader.

Wie goed -of beter met een vergrootglas- kijkt, merkt ook de chihuahua van de Grimaldi's op: Monte zit links veilig naast Charlène.

Meest gelezen