Videospeler inladen...

Verstopte filter legt Doel 4 alweer stil

De kernreactor was nog maar vorige week heropgestart, nadat hij maandenlang had stilgelegen voor onderhoud. Een verstopte filter in het secundaire circuit, het niet-nucleaire gedeelte van de centrale, zou de oorzaak zijn van de huidige uitval.   

"Als een kernreactor lang heeft stilgelegen, is het niet abnormaal dat er bij het heropstarten plots problemen opduiken", legt Hellen Smeets, de woordvoerster van Engie Electrabel (de uitbater van onze kerncentrales) uit. "Als een kernreactor draait, staan alle leidingen onder hoge druk en hoge temperaturen. Als de reactor stil ligt, vallen die druk en temperaturen weg. Dat contrast kan leiden tot kleine defecten die pas zichtbaar worden als de reactor weer op volle vermogen werkt."    

Als een kernreactor lang heeft stilgelegen, is het niet abnormaal dat er bij het heropstarten plots problemen opduiken.

Hellen Smeets, woordvoerster Engie Electrabel

Geen gevaar voor de bevoorrading

Volgens Smeets is er noch gevaar voor de veiligheid, noch voor de bevoorrading van ons land. "We hebben de reactor op een gecontroleerde manier stilgelegd om te kunnen nagaan hoe de pomp verstopt is geraakt. Hoe lang de reactor daardoor buiten werking zal zijn, kunnen we nu nog niet zeggen. Maar zolang kunnen we in ieder geval terugvallen op ons flexibel en gevarieerd productiepark, met onder andere hernieuwbare energie, gascentrales en 2 andere kernreactoren. Die volstaan om het vermogen van Doel 4 (1000 Megawatt) op te vangen."     

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen