Mag je in jouw gemeente nog zelf vuurwerk afsteken? Check het hier

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen is zelf vuurwerk afsteken nog steeds toegelaten, al is het wel vaker aan strenge voorwaarden onderworpen. Dat blijkt uit een grootschalige rondvraag van de regionale redacties van Radio 2. Er zijn wel grote lokale en provinciale verschillen, in landelijke regio's is het opvallend vaker toegelaten dan in de grote steden.

Op onderstaande kaart vind je voor de meeste Vlaamse gemeenten of vuurwerk afsteken er al dan niet is toegelaten. Op veruit de meeste plaatsen is het nog steeds toegelaten, maar wel onder voorwaarden.

Er zijn wel degelijk grote regionale verschillen. Grosso modo kunnen we stellen dat in de meeste landelijke gebieden vuurwerk nog toegelaten is, hetzij onder voorwaarden. Bij de grote steden zijn de voorwaarden ofwel strenger of is vuurwerk afsteken zelfs volledig verboden. Wie het dan toch doet riskeert meestal een boete, al wordt er niet overal ook effectief gecontroleerd.

Antwerpen: meestal toestemming nodig

In de meeste plaatsen in de provincie Antwerpen heb je toestemming nodig of moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om vuurwerk af te steken. Enkel in Baarle-Hertog mag het zonder meer. De gemeente is een enclave in Nederland. Bij onze noorderburen is de regelgeving over vuurwerk minder streng dan bij ons.

Het is een onbegonnen werk om het te handhaven

"Volgens ons politiereglement uit 1955 moet iedereen die vuurwerk wil afsteken de toestemming hebben van de burgemeester, maar niemand doet dat", zegt burgemeester Leo Van Tilburg aan Radio 2 Antwerpen. "Er is sowieso al niet veel politie beschikbaar en al zeker niet op oudejaar. Het is een onbegonnen werk om het te handhaven."

Limburg: op meeste plaatsen toegelaten

In 35 van de 44 Limburgse gemeenten mag je vuurwerk afsteken op oudejaarsavond. In 11 daarvan moet je eerst toestemming vragen aan de burgemeester. Bovendien mag vuurwerk in de meeste gevallen alleen rond middernacht.

Wie op een verantwoorde manier vuurwerk afsteekt, moet daartoe de kans krijgen

In Bochelt en Maasmechelen zijn ze het soepelst. Zo mag vuurwerk in Bochelt al van 31 december 22 uur tot 1 januari 4 uur 's morgens. "We hebben daar nog geen klachten over ontvangen", zegt burgemeester Stijn Van Baelen van Bochelt aan Radio 2 Limburg. "Mensen gunnen het elkaar. Zolang het goed loopt, gaan we de wetgeving niet veranderen."

In Maasmechelen mogen vuurwerkliefhebbers al vanaf 31 december 19 uur vuurwerk afsteken. "Dat is een traditioneel reglement dat we al langer hebben", zegt burgemeester Raf Terwingen die zelf wel toegeeft eigenlijk geen voorstander te zijn van vuurwerk. "We proberen het zoveel mogelijk te ontraden, maar aan de andere kant vind ik wel dat mensen die het op een verantwoorde manier doen, daarvoor de kans moeten krijgen."

Oost-Vlaanderen: het soepelst in landelijke gebieden

In de meeste steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen zijn er voorwaarden verbonden aan het afsteken van vuurwerk. Het mag meestal maar enkele uren rond middernacht op oudejaarsavond. Vaak is ook hier een toelating van de burgemeester nodig. In de meer landelijke gebieden zijn ze het soepelst.

We zijn een uitgestrekte gemeente, dus het gevaar is beperkt

In Sint-Laureins bijvoorbeeld mag vuurwerk afsteken de hele nacht op oudejaarsavond. "We zijn een uitgestrekte gemeente, dus het gevaar is beperkt", zegt burgemeester Franki Van de Moere aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik kan me wel voorstellen dat het in een drukbevolkte gemeente met appartementsgebouwen moeilijker goed te keuren is."

Slechts in enkele Oost-Vlaamse gemeenten mag het absoluut niet, zoals in Dendermonde of Beveren.  "Wie toch pijlen afschiet, riskeert een boete en -als er schade is- een schadevergoeding", zegt Marc Van de Vijver de burgemeester van Beveren.

Vlaams-Brabant: vaak volledig verboden

In de helft van de Vlaams-Brabantse gemeenten is vuurwerk nog toegelaten, vaak wel onder strenge voorwaarden. In vergelijking met de andere provincies is Vlaams-Brabant erg streng en dat komt grotendeels door de luchthaven van Zaventem. In de buurt van Brussels Airport is vuurwerk afsteken verboden om veiligheidsredenen.

We dachten dat we als stad toch het goede voorbeeld moesten geven

Waar het verboden is, worden vaak wel alternatieven aangeboden. In Diest bijvoorbeeld organiseren ze een lasershow. "Volgens het politiereglement is vuurwerk verboden, dus we dachten dat we als stad toch het goede voorbeeld moesten geven", zegt burgemeester Jan Laurys aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het is het tweede jaar dat we dit doen en het wordt toch geapprecieerd door de mensen."

West-Vlaanderen: in meeste gemeenten mag het

In 9 op de 10 West-Vlaamse steden en gemeenten mag vuurwerk afgeschoten worden, meestal onder voorwaarden.   In Oostende mag je alleen maar vuurwerk ontsteken als je vooraf uitdrukkelijk de toestemming krijgt van de Burgemeester of van het College van Burgemeester en Schepenen.    Er zijn maar 8 gemeenten waar vuurwerk helemaal niet mag zoals bijvoorbeeld in Oostkamp en Gistel.

Elk jaar gebeuren er ongevallen met lichamelijke letsels en dat willen we echt vermijden

"Koeien, paarden, alles op vier poten wordt gek van het lawaai", zegt Bart Halewyck de burgemeester van Gistel aan Radio 2 West-Vlaanderen. Hij haalt ook veiligheidsredenen aan. "Op oudejaarsavond wordt er al wel eens iets gedronken. Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan. Elk jaar gebeuren er ongevallen met lichamelijke letsels en dat willen we echt vermijden."

In Kuurne, Spiere-Helkijn en nog 6 andere gemeenten mag vuurwerk altijd en overal, dus ook op andere momenten van het jaar dan oudejaarsavond.

Vuurwerk is niet zonder gevaar

Het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens Oscare raadt af om zelf vuurwerk in huis te halen. "We willen de mensen afraden van vuurwerk aan te schaffen en zelf te gebruiken, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn", zegt Peter Van Rossum van Oscare aan VRT NWS.

"Laat dat dus over aan professionelen die daar beter voor uitgerust zijn, want vuurwerk kan ernstige verwondingen aan de handen en ogen veroorzaken", benadrukt hij. Bovendien is ook het risico op branden reëel. "Als een pijl verkeerd landt, kan je een woningbrand veroorzaken. Niet alleen in je eigen huis, maar ook bijvoorbeeld bij de buren."

Ook de brandweer raadt vuurwerk af:

Videospeler inladen...

Meest gelezen