ESA/DLR/FU Berlin

Winterse foto vanop Mars: ESA-sonde kiekt spectaculaire foto van ijskrater

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft spectaculaire beelden vrijgegeven van een grote krater bedekt onder een witte laag. Voor je je skilatten inpakt, de krater in kwestie bevindt zich op Mars. En het witte goedje is geen sneeuw, maar ijs.

De Europese ruimtesonde Mars Express bevindt zich op Kerstmis exact 15 jaar in een baan rond de rode planeet. De ESA had die verjaardag op geen betere manier kunnen vieren dan met deze spectaculaire beelden van de Korolev-krater.

Lees verder onder de foto

De krater is 82 kilometer breed en bevindt zich bij de Noordpool van Mars. Op de foto lijkt het alsof er een dik pak sneeuw in de krater ligt, maar eigenlijk gaat het om ijs. Het ijs is volgens de ruimtevaartorganisatie zo’n 1,8 kilometer dik.

De lucht die over de krater waait, wordt door het ijs naar beneden getrokken en daalt in temperatuur. Hierdoor is een permanente koude luchtlaag ontstaan boven het ijs, waardoor het ijs niet kan smelten. De ESA noemt het een "koudeval".

Volg ons ook op Instagram

Meest gelezen