Zonder lastige "g" voor buitenlanders: Gemeentemuseum wordt Kunstmuseum Den Haag

Na lang wikken en wegen kiest het gerenommeerde Gemeentemuseum in Den Haag voor een nieuwe, algemenere, gemakkelijker uit te spreken maar toch Nederlandse naam: Kunstmuseum Den Haag. 

Het Gemeentemuseum, gevestigd in een schitterend art-decogebouw van architect Hendrik Petrus Berlage, heeft al vaker van naam gewisseld. Het begon als Museum voor Moderne Kunst, later werd dat Museum van de Dienst voor Schone Kunst, Haags Gemeentemuseum en ten slotte Gemeentemuseum Den Haag.

Maar uit onderzoek bleek dat ook die naam niet deugt. “De oude naam is te onduidelijk,” zegt directeur Benno Tempel. “Mensen dachten dat we het archief van de gemeente Den Haag waren of een stoffig, regionaal museum.” Bovendien kunnen buitenlanders de Nederlandse g niet goed uitspreken: "g is een heel vreemde klank voor hen".

Berlagemuseum? Mondriaanmuseum? Martha?

De zoektocht naar een geschikte, nieuwe naam was een proces van decennia. Passeerden de revue: Berlagemuseum, naar de architect, of Mondriaanmuseum, naar de grote collectie schilderijen van die Nederlandse kunstenaar. Ook Museum of Art The Hague, kortweg MARTHA, viel af: “Een naam waar je zo hard over moet nadenken dat hij z’n doel voorbijschiet en die na tien jaar waarschijnlijk ook weer op is,” zegt Benno Tempel aan de NOS.

Uiteindelijk is gekozen voor Kunstmuseum Den Haag. Een naam die duidelijk maakt waar het museum voor staat, namelijk hét museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag. Gemakkelijker uit te spreken voor buitenlanders en eenvoudiger te vertalen. Bovendien is het woord “kunst” internationaal zo ingebed dat iedereen het wel begrijpt. De naam bestaat ook nog niet in Nederland. 

De komende maanden wordt de vormgeving van het museum aangepast aan de nieuwe naam. In oktober 2019, bij de opening van de grote tentoonstelling “Monet. De tuinen” wordt de nieuwe naam gelanceerd in binnen- en buitenland.

Het Gemeentemuseum is de internationale thuishaven van Piet Mondriaan, bekend van zijn geometrisch-abstract werk. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld, zo'n  300 werken, naast duizenden andere stuks moderne en hedendaagse beeldende en toegepaste kunst.

Daarnaast organiseert het toekomstige Kunstmuseum Den Haag grote thematentoonstellingen. Enkele jaren geleden kwamen 265.000 bezoekers naar Mark Rothko kijken, een record. Op dit moment loopt de modetentoonstelling "Femmes Fatales":

Meest gelezen