Videospeler inladen...

Een "shutdown" (of de geldkraan dicht) bij de Amerikaanse overheidsdiensten na discussie over grensmuur

Het Amerikaanse Congres is er gisterenavond niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting voor volgend jaar, waardoor een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten vanaf middernacht lokale tijd (6 uur Belgische tijd) geen financiering meer heeft en dus geconfronteerd wordt met een sluiting of "shutdown". De zitting van het Huis van Afgevaardigden werd verdaagd naar vandaag.

Om de shutdown te vermijden moesten de twee kamers van het Congres én het Witte Huis het eens geraken over de begroting voor volgend jaar. Maar de eis van de Amerikaanse president Donald Trump om 5 miljard dollar vrij te maken voor de bouw van een grensmuur met Mexico, maakte de besprekingen erg moeilijk.

De Democraten lagen dwars. Zij vinden 5 miljard een te hoog bedrag en weigerden. In een videoboodschap op Twitter noemt Trump het een "Democratische" shutdown.

Honderdduizenden ambtenaren zonder salaris

Het gaat evenwel om een gedeeltelijke shutdown, omdat 75 procent van de begroting al is goedgekeurd. Onder meer staatsveiligheid, het departement Justitie en Binnenlandse en Buitenlandse zaken zitten vanaf nu zonder geld.

Ander gevolg is dat meer dan 420.000 ambtenaren geen salaris krijgen. Ook 14.000 FBI-agenten en 5.000 brandweerlui die de bosbranden bestrijden in het westen van het land krijgen voorlopig geen geld. 

De laatste keer dat de Amerikaanse overheid "op slot" ging, was eerder dit jaar. In januari duurde de shutdown enkele dagen, in februari slechts enkele uren. Onder het presidentschap van Barack Obama was er ook een shutdown, dat was in 2013. Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren twee weken niet op hun werk te komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen