Videospeler inladen...

SP.A-achterban keurt bestuurs­akkoord in Antwerpen met grote meerderheid goed na bijeenkomst "in gespannen sfeer"

De achterban van de SP.A Antwerpen heeft het bestuursakkoord goedgekeurd dat zijn partij met de N-VA en Open VLD heeft gesloten. Dat gebeurde na een vergadering "in een gespannen sfeer". Ook bij de lokale afdelingen van Open VLD en de N-VA is het bestuursakkoord goedgekeurd.

Vooraf was de stemming aangekondigd als spannend, maar deze namiddag hebben de leden van de SP.A Antwerpen dan toch groen licht gegeven aan de coalitie en het bestuursakkoord die hun partij met N-VA en Open VLD heeft gesmeed om Antwerpen de komende 6 jaren samen te besturen.

De opkomst bij de SP.A Antwerpen was bijzonder groot. "350 leden wilden erbij zijn", getuigde VRT-journalist Ihsane Chioua Lekhli in "Het Journaal".  

Gisteren was al gebleken dat de meningen intern erg verdeeld waren, bijvoorbeeld toen Güler Turan, een belangrijke stem binnen de Antwerpse SP.A, opriep om tegen het bestuursakkoord te stemmen.

Ook bij de vergadering vandaag klonk kritiek. Zo pleitte oud-burgemeester Bob Cools voor een onthouding, tenzij er verduidelijking kwam bij het akkoord. "Dat hoorde je bij verschillende stemmen: zo zou de SP.A niet genoeg hebben binnengehaald en de zaken die de partij wel had binnengehaald zouden niet bindend genoeg zijn", verduidelijkte Chioua Lekhli de standpunten. 

Het leek dus even alle kanten uit te gaan, maar omstreeks 14.30 uur kwam dan toch het bericht dat de SP.A-achterban het bestuursakkoord dan toch had goedgekeurd.  Dat gebeurde met 196 stemmen voor, 78 stemmen tegen en 4 onthoudingen.

Videospeler inladen...

"We begrijpen absoluut de angst", schrijft SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels op Twitter. "Maar angst is een slechte raadgever. Wat we moeten tonen is durf. Is dit het beste voor de partij? Dat weten we op dit moment niet. Is dit het beste voor de Antwerpenaar? Dat is zeker. Laat ons samen de rug rechten en vertrouwen hebben in onszelf."

Deze stad wordt socialer, duurzamer en rechtvaardiger en het zal de schuld van de sossen zijn.

Jinnih Beels

"Deze stad wordt socialer, duurzamer en rechtvaardiger", citeert de lokale afdeling van de SP.A Beels voorts op Twitter. "En het zal de schuld van de sossen zijn."

"Dit vrienden, is de kracht van onze democratie", citeert de lokale afdeling van de SP.A ook boegbeeld Yasmine Kherbache. "Je zit niet per se aan tafel met gelijkgezinden. Het is niet of links, of rechts. Het kan beide zijn. Zo zorgen we ervoor dat het beleid evenwichtiger wordt. Dat is onze socialistische plicht."

"Vandaag kozen onze leden voor een socialer, duurzamer en rechtvaardiger Antwerpen", schrijft Kherbache op haar beurt op Twitter. "Sossen kunnen en durven te vechten."

Ook voorzitter van SP.A Antwerpen Tom Meeuws is opgelucht.  "We willen de stad echter anders, duurzamer, socialer", zegt hij. "We hebben tegen het voorbije stadsbestuur gestreden en nu gaan we met een deel van dat bestuur in een coalitie. Dus het is logisch dat onze militanten vragen hebben. We hebben die beantwoord en ze hebben ons hun vertrouwen gegeven."

Open VLD en N-VA

Ook bij de lokale afdelingen van Open VLD en de N-VA moest vandaag groen licht worden gegeven aan het bestuursakkoord. Bij Open VLD gebeurde dat het eerst. "De leden waren zeer tevreden met al die liberale accenten die ze terugvonden in het akkoord en hebben het akkoord dus unaniem aanvaard", aldus Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer. Hij benadrukt dat Open VLD "zijn stempel heeft kunnen drukken" op het bestuursakkoord.

(lees verder onder het interview met Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer)

Videospeler inladen...

De N-VA stemde tot slot tijdens een bestuursvergadering over het bestuursakkoord.  "Unanieme goedkeuring van het bestuursakkoord door ons N-VA-bestuur", tweette boegbeeld Annick De Ridder na afloop.

Op de verdeling van de schepenposten is het nog even wachten, wellicht komen we dat pas morgen te weten.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de live van VRT-journalist Ihsane Chioua Lekhli in "Het Journaal", toen het nog onduidelijk was hoe de SP.A Antwerpen zou stemmen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen