Brett McGurk, de Amerikaanse speciale gezant voor de strijd tegen terreurgroep IS.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het lijstje wordt (nog) langer: ook Amerikaanse speciale gezant voor strijd tegen IS stapt op

De Amerikaanse speciale gezant voor de strijd tegen terreurgroep IS, Brett McGurk, neemt ontslag. Dat doet hij omdat hij het niet eens is met een beslissing van president Donald Trump, zo zegt hij zelf. 

President Trump besliste deze week om de Amerikaanse troepen die in Syrië vechten tegen IS terug te trekken. Trump nam die beslissing op eigen houtje en ging daarmee in tegen het advies van zijn eigen specialisten. Onder hen zit ook McGurk die als speciale gezant verantwoordelijk is voor de internationale coalitie die in Syrië en Irak vecht tegen IS.

McGurk had tien dagen geleden nog gewaarschuwd dat het gevaar van IS niet is geweken nu ze het grootste deel van hun gebied - het zogenoemde kalifaat - zijn kwijtgeraakt. 

Ook in zijn ontslagbrief schrijft McGurk dat de vroegtijdige terugtrekking van de Amerikaanse troepen dezelfde omstandigheden zal creëren waarin IS groot is kunnen worden. 

Na behoorlijk wat kritiek veranderde Trump ook zijn woordkeuze. Toen hij de terugtrekking bekendmaakte, zei hij dat IS "compleet overwonnen" is. Nu zegt hij dat de terreurgroep "grotendeels overwonnen" is. Andere landen in de regio, waaronder Turkije, kunnen volgens hem probleemloos afmaken wat er nog van de terreurorganisatie overblijft.

Afgelopen donderdag stapte ook al minister van Defensie Jim Mattis op, ook uit protest tegen die beslissing van Trump.

Meest gelezen