Kernreactor Doel 4 opnieuw langer uit dan gepland: zeker nog een week niet beschikbaar

Kernreactor Doel 4 zal zeker tot eind dit jaar niet beschikbaar zijn. Normaal zou de reactor morgen opnieuw moeten opstarten na een probleem met een filter, maar dat zal dus niet gebeuren. Voor een stroomtekort moeten we voorlopig nog niet vrezen. 

Kernreactor Doel 4 werd vorige week heropgestart nadat hij maanden had stilgelegen voor onderhoud. Maar gisteren werd de reactor alweer stilgelegd, toen bleek dat een filter - in het niet-nucleaire gedeelte - verstopt was. 

Uitbater Engie Electrabel verzekerde dat er geen gevaar is voor de veiligheid of de bevoorrading in ons land. Verwacht werd dat de reactor morgen - zondag - opnieuw zou kunnen opstarten, maar dat blijkt niet het geval.

"Het water in het circuit moet eerst voldoende afkoelen", zegt woordvoerster  Anne-Sophie Hugé. "Zolang dat niet gebeurd is, kunnen we de filter niet reinigen. We doen er alles aan om de reactor zo snel mogelijk weer op te starten. Maar veiligheid primeert." 

De reactor zal ten vroegste op 31 december opnieuw actief zijn. Dat betekent dat er tot het einde van het jaar vijf van de zeven kernreactoren uit liggen: drie grote (Doel 4, Tihange 3 en Tihange 2) en twee kleine (Doel 1 en 2). In totaal goed voor zowat 4.000 van de 6.000 megawatt die de nucleaire centrales leveren. 

"Voor een stroomtekort moeten we voorlopig nog niet vrezen: het is kerstvakantie en het is ook zacht weer", zegt VRT NWS-energiespecialist Luc Pauwels. "Maar wanneer het werkjaar begin januari weer begint, is de kans op een stroomtekort weer groter. Er moeten absoluut twee grote kernreactoren terugkeren om uit de gevarenzone te blijven."

Meest gelezen