Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden mensen protesteren in Belgrado tegen de regering

Duizenden mensen hebben zaterdagavond in het centrum van Belgrado tegen de regering van de Servische president Aleksandar Vucic gedemonstreerd. Deelnemers aan de betoging hielden spandoeken vast met opschriften als "Het is begonnen" en "Niemand is vrij tot iedereen vrij is", meldde de nieuwssite danas.rs.

Het was de derde zaterdag op rij dat de demonstranten in Belgrado de straat optrokken. Ze protesteren tegen het gebruik van geweld dat door de overheid getolereerd wordt tegen critici. Een alliantie van oppositiepartijen, variërend van links tot uiterst rechts, had de bevolking tot demonstraties opgeroepen. De protesten zijn ook gericht tegen de unilaterale partijdigheid van publieke omroepen voor de regering en Vucic.

Eerste aanleiding voor het protest was de brutale aanval op de voorzitter van de linkse partij Levica Srbije, Borko Stefanovic, eind vorige maand in de Zuid-Servische stad Krusevac. Mannen in zwarte hemden hadden hem met ijzeren staven in elkaar geslagen en zwaargewond achtergelaten.

De daders werden later gevat. Vucic veroordeelde de aanslag, maar de oppositie acht hem verantwoordelijk voor het geweld. Ze verwijten hem dat hij met zijn agressieve retoriek tegen critici en opposanten bijdraagt tot een klimaat van geweld in het land.

Meest gelezen