Videospeler inladen...

Betoging "gele hesjes" zwakt af: honderdtal betogers in Brussel, 2.000 in Parijs

Het protest van de "gele hesjes" is zowel in ons land als in Frankrijk danig afgezwakt. In Brussel voerden zo'n honderdtal betogers actie, zo meldt de politie. Twee onder hen zijn gearresteerd. In Parijs ging het om 2.000 manifestanten. Daar werden 142 mensen opgepakt. 

Brussel

In Brussel verzamelde de groep op het Meiserplein. Nadien trokken de betogers richting centrum, via de Financietoren, de Kruidtuin en de Ring naar het Rogierplein, waar de manifestanten uit elkaar gingen.

In totaal kwamen een honderdtal mensen opdagen. Ze eisen onder meer een indexering van de lonen, een hardere bestrijding van fiscale fraude en meer inspraak in de democratische besluitvorming. "Ze nemen ons al te lang voor ezels en dat willen we veranderen. We verdedigen onze rechten en willen onze mening geven over bepaalde zaken", klinkt het bij één van de deelnemers. 

Twee mensen werden opgepakt voor slagen en verwondingen aan de ordediensten, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. 

Antwerpen

Ook in Antwerpen vond er een actie plaats van de "gele hesjes". Die was toegelaten als statische demonstratie op de Bolivarplaats op het Zuid, maar een deel van de demonstranten hield zich niet aan de regels. Uiteindelijk zijn volgens de lokale politie 50 personen bestuurlijk aangehouden, maar zij hebben zich daarbij niet verzet en zullen in de loop van de avond weer worden vrijgelaten. Er zijn ook geen feiten van vandalisme gemeld.

Videospeler inladen...

Frankrijk

Ook in Frankrijk verzamelden de "gele hesjes" opnieuw, zij het veel minder talrijk dan op vorige zaterdagen. In Parijs waren het er 2.000. De betoging verliep grotendeels vreedzaam, tot het einde van de dag.

Politie-agenten op de moto werden belaagd door betogers. Eén agent voelde zich zo bedreigd dat hij zijn wapen trok. Het waterkanon werd ingezet om de relschoppers uit elkaar te drijven. 

In Parijs zijn uiteindelijk 142 mensen opgepakt, onder hen Eric Drouet, een van de initiatiefnemers van de burgerbeweging. De politie heeft vandaag 220 mensen opgepakt in heel het land.

VIDEO: Gele hesjes-protest in Parijs loopt uit de hand. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen