Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt vangt bot: Facebook wil filmpje van Hongaarse overheid niet verwijderen

Facebook gaat het filmpje van de Hongaarse overheid - waarin Guy Verhofstadt naar eigen zeggen fout wordt geciteerd - niet verwijderen. Dat heeft de sociaalnetwerksite laten weten in een brief aan Verhofstadt zelf. De Europese liberale fractieleider had een klacht ingediend bij Facebook, maar vangt dus bot. 

Afgelopen woensdag stuurde Verhofstadt een brief naar Facebook-baas Mark Zuckerberg. Aanleiding was een filmpje van de Hongaarse overheid, waarin Verhofstadt te zien is. "We hebben migratie nodig", zegt hij in het fragment. Een stukje uit een langer interview, waarin Verhofstadt het volgende zegt: "We hebben migratie nodig, maar wel legale migratie. Op dit moment hebben we het omgekeerde. We hebben illegale immigratie en mensensmokkel."

Volgens Verhofstadt vernielen zulke video's "onze democratie en maatschappij". Hij vroeg dan ook aan Facebook om de video te verwijderen en om een bericht te verspreiden naar iedereen die de video heeft gezien, waarin staat dat de inhoud ervan niet klopt. 

Geen reden

De politicus kreeg antwoord van Facebook, zij het niet van Zuckerberg zelf. De sociaalnetwerksite heeft naar eigen zeggen "aandachtig" naar de video gekeken, maar ziet geen reden om in te gaan op de vraag van Verhofstadt. De video komt niet van een vals account, maar wel van het officiële account van de Hongaarse overheid, zo klinkt het. Daarnaast schendt het filmpje geen andere regels volgens Facebook. 

"Zuckerberg meende het duidelijk niet toen hij zei dat hij fake news zou bestrijden", reageert Verhofstadt op Facebook. "Hij laat een autocratische leider als de Hongaarse premier Orban toe om publiek geld te misbruiken om zijn platform te bombarderen met de zuiverste gemanipuleerde informatie. Zuckerberg laat zien waar Facebook voor staat: geld."

Orban versus Verhofstadt

De Hongaarse premier Viktor Orban en Guy Verhofstadt zijn niet bepaald de beste vrienden. De twee zijn verwikkeld in een ware afficheoorlog. Vorige maand liet Verhofstadt nog een bord rondrijden dat de spot dreef met Orban. De Hongaarse premier deed enkele dagen later exact hetzelfde, maar dan met borden over Verhofstadt. "Niet bijster origineel", reageerde Verhofstadt toen.

Meest gelezen