Videospeler inladen...

"Gevaar voor coalitie in Antwerpen nog niet geweken": drie SP.A-gemeenteraadsleden stemden tégen bestuursakkoord

Hoewel de lokale achterban van zowel de N-VA, Open VLD als de SP.A het Antwerpse bestuursakkoord hebben goedgekeurd, zijn alle problemen nog niet geweken. Van de zes verkozen SP.A-gemeenteraadsleden stemden er drie tegen. En laat de nieuwe coalitie net vier zetels op overschot hebben. 

Met enige trots stelden N-VA, Open VLD en SP.A gisteren een bestuursakkoord voor, met verschillende punten die de drie partijen de komende zes jaar willen realiseren in Antwerpen. Vandaag moest de lokale achterban van elke partij zich uitspreken over het akkoord. Enkel als er drie keer "ja" werd gestemd, kon de zogenoemde "Bourgondische coalitie" aan de slag. 

Dat de N-VA en Open VLD het bestuursakkoord zouden goedkeuren, leek in de sterren geschreven. Maar bij de SP.A zou het een stuk spannender worden. Heel wat leden lieten voor de stemming al verstaan dat de tekst niet ver genoeg gaat en dat ze tegen zouden stemmen. Na een lange vergadering in "gespannen sfeer" kwam er uiteindelijk witte rook: 196 leden stemden voor, 78 waren tegen, 4 onthielden zich. 

Een goedkeuring met ruime meerderheid, dus. Maar toch zijn niet alle problemen van de baan. De SP.A in Antwerpen heeft zes verkozen gemeenteraadsleden. Kopstukken Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache waren bij zij die vóór stemden, maar Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh stemden tégen. 

Drie zetels

Drie gemeenteraadsleden stemden dus tégen het bestuursakkoord. En dat terwijl de coalitie van N-VA, Open VLD en SP.A "maar" vier zetels op overschot heeft. "Het gevaar is zeker nog niet geweken", zegt politiek journalist Marc Van de Looverbosch. "Want wat gaan zij met hun stemmen doen in de gemeenteraad? Als zij gaan dwarsliggen, heeft de "Bourgondische coalitie" maar een erg krappe meerderheid."

Dat Turan tegen zou stemmen, was te verwachten. Zij riep gisteren haar collega's al op om het akkoord een "njet" te geven. "Ik maak mij zorgen over Antwerpen en over de samenleving. Ik voel me hier niet thuis, neen", zo zegt ze na de stemming. Wat ze nu gaat doen, is niet duidelijk. "De komende vijftien dagen is het kerstvakantie. Ik ga genieten van de feesten met vrienden en familie. Daarna zullen we rond de tafel gaan zitten en alles laten bezinken."

Na de kerstvakantie zullen we samenkomen en bekijken hoe het nu verder moet

Karim Bachar, stemde tégen het bestuursakkoord

Ook Bachar laat nog niet in zijn kaarten kijken. "Ik heb een aantal punten op tafel gelegd waar ik niet akkoord mee kan gaan. Ik heb neen gestemd, maar de meerderheid is akkoord gegaan. Na de kerstvakantie zullen we samenkomen en bekijken hoe het nu verder moet."

El Mzairh gaat zich "als trouwe partijsoldaat neerleggen bij de keuze van de leden". "We zullen de volgende maanden bekijken hoe de accenten worden gelegd."

De frustraties en boosheid neem ik mee. Dat gaat ervoor zorgen dat we scherp blijven

Antwerps kopstuk Jinnih Beels

Kopstuk Jinnih Beels beseft dat er ook mensen tegen het bestuursakkoord hebben gestemd. "De frustraties en boosheid neem ik mee", zegt ze. "Dat gaat er net voor zorgen dat we scherp blijven en het verschil maken."

Schepenen

Maar niet enkel in de gemeenteraad dreigt er een probleem. Ook de schepenposten worden een moeilijke puzzel bij de SP.A. Dat Beels en Meeuws schepen worden, staat zo goed als vast.

Maar voor de derde post werd er gekeken in de richting van Turan, die dus "neen" heeft gestemd. Ook de twee andere gemeenteraadsleden die tegen het akkoord waren, willen geen schepen worden. "En dus blijft enkel Kherbache over", zegt Van de Looverbosch. "Al zal zij - door de interne cumulregels in haar partij - dan wel ontslag moeten nemen als Vlaams parlementslid."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen