(archieffoto) Uitbarsting van de Anak Krakatau in juli.
Riau Images / Barcroft Media

Correspondent Michel Maas: "Meteorologische dienst had enkel gewaarschuwd dat de zee wat "ruwer" kon zijn"

De tsunami die gisteren Indonesische eilanden als Sumatra en Java heeft overspoeld, kwam écht onverwacht voor de lokale bevolking. "Er was geen enkel teken aan voorafgegaan. De meteorologische dienst had enkel gewaarschuwd dat de zee wat ruwer kon zijn", legt onze correspondent Michel Maas ter plaatse uit.

"Niemand had gedacht dat er echt een tsunami zou komen", vertelt Maas vanuit Indonesië. Zo vond er deze keer geen aardbeving plaats die traditioneel een belletje doet rinkelen dat er wel eens een vloedgolf zou kunnen komen. De Indonesiërs zijn immers op dat vlak al wat gewoon met tsunami's. 

De eilandenarchipel ligt dan ook in de Ring van Vuur, een regio met een hoge seismische activiteit. De bekendste tsunami was die van 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die in veertien landen in de regio 228.000 doden maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. Eerder dit jaar in september, vielen meer dan 2.000 doden bij een tsunami op Sulawesi.

Niemand besteedde aandacht aan die actieve vulkaan, zelfs de meteorologen niet

Maar deze keer dus geen zee- of aardbeving, wel de vulkaan Anak Krakatau die eergisteren was uitgebarsten. "Er hing een dikke rookpluim die te zien was vanop vele kilometers in de omtrek. Maar niemand besteedde aandacht aan die vulkaan die al een hele tijd actief is. Niemand had ook enig idee dat een vulkaanuitbarsting een tsunami tot gevolg zou kunnen hebben, zelfs de meteorologen niet."  

2018 Gallo Images (PTY) LTD

De tsunami die gisteren plaatsvond, heeft veel weg van die in september op Sulawesi, merkt Maas op. "Ook daar werd de tsunami veroorzaakt door een aardverschuiving. De huidige tsunami is het gevolg van een aardverschuiving onder de zeespiegel, een barst in de vulkaan waardoor een deel van die berg ging verschuiven. De verschuiving bracht het water op gang." 

Videospeler inladen...

Meeste slachtoffers bij een optreden

Op het eiland Java zouden de meeste slachtoffers gevallen zijn en zou de schade het zwaarst zijn, omdat net dat stuk van de kust dat getroffen werd toeristisch is. "Veel mensen uit de hoofdstad Jakarta gaan naar die stranden om een lang weekend of een weekje vakantie door te brengen. Op het moment van de tsunami was het dus erg druk", aldus Maas.

Zo speelde een boysbandje genaamd 17 nietsvermoedend op een podium aan het strand. Op onderstaande hallucinante beelden is te zien hoe de bandleden en het publiek uit het niets worden weggespoeld door een metershoge golf.  "De achterkant van het podium was dichtgemaakt met een zeil, zodat niemand eigenlijk zicht had op de zee. Daar vielen tot nu toe de meeste slachtoffers", weet Maas.  

Er is sprake van honderden gewonden en meer dan 160 doden in het hele gebied. Wellicht zal die tol oplopen. "De hulpdiensten hebben nog niet alles in kaart kunnen brengen. Sommige wegen naar de kusten zijn ontoegankelijk. In sommige gebieden zijn ook de stroom en de telefonie uitgevallen. Met zwaar materieel en helikopters proberen de reddingsdiensten zich nu een weg te banen", aldus Maas. 

VIDEO: bekijk hieronder het gesprek met correspondent Michel Maas in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

VIDEO: Kan de ene tsunami beter voorspeld worden dan de andere? "Het Journaal" vroeg het aan geoloog Kris Vanneste van de Koninklijke Sterrenwacht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen