www.aurorebelot.com

De Block en De Wever kibbelen over afgevoerde asielquota

Volgens Bart De Wever (N-VA) kan de inperking van het aantal asielaanvragen per dag wel nog volgehouden worden, ook al heeft de Raad van State het quotum van 50 aanvragen afgeschoten. Maar huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is het daar niet mee eens.

De Wever is misnoegd over het beleid van De Block, die de portefeuille van Theo Francken overnam. "We gaan nu richting 200 aanvragen per dag, voornamelijk van mensen uit de Gazastrook", aldus de N-VA-voorzitter. "En dat zijn geen oorlogsvluchtelingen, dit is pure mensensmokkel. En die mensen krijg je ook niet buiten." Volgens De Wever worden Palestijnen op het vliegtuig naar Zuid-Amerika gezet en vliegen ze van daaruit naar België.

De Block is niet opgezet met de commentaar van De Wever. "Ik wil niet dat mensen kerstavond op straat moeten doorbrengen, en al zeker geen gezinnen met kinderen", zegt ze. "Maar het is niet omdat we ze een warm bed geven, dat we ze ook papieren geven. Alle aanvragen zullen grondig onderzocht worden en wie geen recht heeft op asiel, zal het land ook terug moeten verlaten, desnoods gedwongen."

Over het quotum zegt de minister dat het onwettig was. "De Raad van State was duidelijk. Je mag geen quotum opleggen. We leven in een rechtstaat, een minister moet de wet respecteren en dat geldt evengoed voor een burgemeester en partijvoorzitter", sneert ze. "Ik was in 2012 de architecte van de strengere en snelle asielprocedure die nu geldt. Ik zal die dan ook zeker goed bewaken. Maar tot de beslissing over de asielaanvraag is genomen, hebben mensen recht op een degelijke opvang."

De Block herhaalt ook dat ze een advies heeft gevraagd aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen over het vluchtelingenstatuut van Palestijnen uit Gaza. Op basis van dat advies zal ze een beslissing nemen. Eerder raakte al bekend dat De Block met het idee speelt om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken en hen mogelijk terug te sturen. Volgens De Wever is dat echter onmogelijk. "Israël neemt hen niet terug", stelt hij.

Meest gelezen