Videospeler inladen...

Al zeker 281 doden en meer dan 1.000 gewonden na tsunami in Indonesië, risico op nieuwe tsunami reëel

Bij een tsunami in Indonesië zijn al zeker 281 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook meer dan 1.000 gewonden. De vloedgolf sloeg onverwacht in op de stranden rond de Straat van Sunda. De tsunami werd wellicht veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau. Volgens experts is de kans op een nieuwe tsunami reëel.

De tsunami vond gisteren plaats omstreeks 21.27 uur lokale tijd en werd waarschijnlijk veroorzaakt door het uitbarsten van de vulkaan Anak Krakatau. Die ligt op een eiland in de straat van Sunda, een smalle zeestraat tussen Java en Sumatra.

Hierdoor zouden onderzeese aardverschuivingen zijn ontstaan die het zeewater omhoog stuwden. Bovendien was het volle maan, waardoor de getijstromen nog sterker zijn. Voorlopig staat het dodental op 281. Meer dan 1.000 anderen raakten gewond.

Indonesië is in het verleden al getroffen door meerdere tsunami's. De eilandenarchipel ligt dan ook in de Ring van Vuur, een regio met een hoge seismische activiteit. De bekendste tsunami was die van 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die in veertien landen in de regio 228.000 doden maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. Eerder dit jaar in september, vielen meer dan 2.000 doden bij een tsunami op Sulawesi.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meeste slachtoffers op Sumatra en Java

Nu vielen de meeste slachtoffers in de provincies Lampung op Sumatra en Banten op Java. Vooral in die laatste provincie zou er veel schade zijn. De regio is ook bij toeristen populair, onder meer om te surfen. Op Carita Beach in Nanten zijn 430 huizen, negen hotels en tientallen boten en auto's vernield.

Volgens experts is het gevaar nog niet geweken. Zolang de vulkaan Anak Krakatau actief blijft, bestaat de kans dat nieuwe aardverschuivingen ontstaan die nieuwe tsunami's kunnen veroorzaken. De autoriteiten vragen bewoners daarom weg te blijven van stranden.

VIDEO Bekijk hieronder de hallucinante beelden van concertgangers die verrast worden door de vloedgolf:

Op sociale media zijn getuigenissen te lezen van buitenlandse toeristen. De Noor Øystein Lund Andersen moest vluchten toen hij op het strand foto's aan het nemen was van de vulkaan. "Ik zag een grote golf die vijftien à twintig meter landinwaarts trok. Een volgende golf spoelde het hotel binnen en spoelde auto's weg. We zijn erin geslaagd door het bos naar hoger gelegen gebied te trekken, waar we nu worden opgevangen door de lokale bevolking. We zijn gelukkig ongedeerd", schrijft hij op Facebook.

Bekijk onderstaande animatie van hoe de tsunami tot stand kon komen

Videospeler inladen...

Oproep: Vlamingen in Indonesië

VRT NWS is op zoek naar Vlamingen die daar ter plaatse zijn. Kent u iemand of bent u daar zelf, laat dan uw contactgegevens (inclusief telefoonnummer) achter op oproep@vrtnws.be

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen