Videospeler inladen...

Koppel niet langer verdacht voor drones op luchthaven Gatwick

De 47-jarige man en een 54-jarige vrouw die werden opgepakt in het onderzoek naar de drones die het luchtverkeer op de Londense luchthaven Gatwick zwaar hebben verstoord, zijn niet langer verdacht. 

De voorbije dagen werden een veertigtal keer drones gespot boven de luchthaven, de op zes na grootste van Europa en de op een na grootste van het Verenigde Koninkrijk. Sinds woensdagavond moesten daarom een duizendtal vluchten afgelast of omgeleid worden om ongevallen te voorkomen. Volgens de woordvoerder van de luchthaven werden rond de 140.000 passagiers getroffen, uitgerekend kort voor de kerstvakantie. Velen van hen strandden in Gatwick en sliepen op zetels of gewoon op de grond.

Van terroristische motieven zijn de autoriteiten tot dusver niet uitgegaan. Er is ook geen bewijs voor dat een buitenlandse mogendheid erbij betrokken is, zei een politiewoordvoerder. Maar de speurders sluiten niet uit dat de daders radicale milieuactivisten kunnen zijn.

De ceo van de luchthaven, Stewart Wingate, sprak van een "precies geplande operatie die bedoeld is om de luchthaven te verlammen en de aanloop naar kerstmis zoveel mogelijk te storen". Voor de luchtvaartsector en de autoriteiten is dit een serieuze waarschuwing. "Het kan niet dat drones een essentieel deel van onze nationale infrastructuur op deze manier kunnen verlammen", verklaarde Wingate. "Het is duidelijk een relatief nieuwe technologie. We moeten samen nadenken over de juiste oplossingen om te waarborgen dat zoiets niet nog een keer kan gebeuren".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen