Italiaanse Senaat keurt herziene en gecorrigeerde begroting goed

De Italiaanse Senaat gaf vannacht in een geladen sfeer zijn vertrouwen aan de populistische regering en keurde de herziene en gecorrigeerde begroting goed na een lange krachtmeting met Brussel, dat de eerste versie van de tekst had verworpen. De herziene tekst moet nog worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden, die zich hierover zal buigen op 28 of 29 december.

Met 167 stemmen voor, 78 tegen en drie onthoudingen, stemden de senatoren rond 2.30 uur voor de nieuwe tekst die enkele uren eerder werd gepresenteerd door de regering van nationale eenheid gevormd door de Liga en de Vijfsterrenbeweging en die tot stand kwam na enkele weken onderhandelen met de Europese Commissie. De centrumlinkse Partito Democratico wil nog naar de constitutionele raad stappen omdat de senatoren niet voldoende tijd hebben gekregen om de tekst die hen werd voorgelegd te bestuderen.

Na het akkoord dat woensdag met de EU is bereikt om een buitensporigtekortprocedure te voorkomen, voorziet deze tekst in een overheidstekort van 2,04 procent van het bruto binnenlands product (BBP) -tegenover 2, 4 procent aanvankelijk- met een groeivoorspelling van 1 procent voor volgend jaar, in plaats van 1,5 procent. Dat moet een verslechtering voorkomen van de enorme Italiaanse schuld, die meer dan 130 procent van zijn bbp bedraagt.

Meest gelezen