Kerstmis in de kerk lokte vorig jaar zowat 1 miljoen Belgen

Vorig jaar hebben bijna één miljoen Belgen een kerstviering gevolgd, ofwel in een kerk ofwel door de mis te volgen op radio of televisie. Dat schrijft De Zondag, de cijfers komen van de Belgische bisschoppenconferentie.

Kerstvieringen konden vorig jaar rekenen op de belangstelling van 1 op de 11 Belgen. Dat hebben de acht bisdommen berekend. Vorig jaar vierden 595.970 mensen op kerstavond of kerstdag de eucharistie in een parochiekerk. Het merendeel van hen was trouwens aanwezig bij een avond- of middernachtmis. Er zijn ook vieringen in abdij- en kloosterkerken en in rust- en verzorgingstehuizen, maar daarvan zijn er geen tellingen bekend. 

Daarbij komen 335.000 kijkers en luisteraars die de katholieke erediensten volgden op de radio of televisie, in beide landsdelen. De middernachtmis was op de VRT goed voor 130.000 kijkers trouwens. In totaal dus 930.000 gelovigen die de kerstvieringen actief meevolgden. 

Maar wellicht mag het getal naar boven. De bisschoppenconferentie houdt ook rekening met 'Urbi et orbi', de klassieke zegen van de paus. Volgens de VRT hebben ruim 178.000 mensen dat bekeken. Aan Franstalige zijde kon geen cijfer worden gegeven. En zo kom je dus ruim boven een miljoen mensen uit. 

Een hoopgevend signaal, het is licht in de duisternis

Geert De Kerpel, Belgische bisschoppenconferentie

"Het is een hoopgevend signaal toch wel, een opmerkelijk cijfer in deze tijden van spanningen en bangheid. Als je op Kerstmis naar de kerk gaat, is dat om samen te komen rond het kind in de kribbe, waar geen plaats voor was in de herberg. Als die boodschap door zovelen wordt begrepen, is dat -om het in christelijke termen te zeggen- een licht in de duisternis", zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie.

Het doet denken aan het jaarrapport van de katholieke kerk, dat de bisschoppen een maand geleden voor het eerst publiceerden. Daaruit bleek dat 9,42 procent van de Belgen zichzelf als "praktiserend katholiek" omschrijft, dat zijn resultaten die in dezelfde lijn liggen. "Maar op Kerstdag ligt het aantal aanwezigen in de kerk wel opmerkelijk hoog, dan kan je spreken van het dubbel in vergelijking met een viering op een gewone zondag", zegt De Kerpel.

Meest gelezen